Nagyvilág

Orbán most elégedetten tekinthet Franciaországra

A francia kormány szerdán benyújtott egy bevándorlási törvényjavaslatot, amely nagymértékben korlátozná az országban tartózkodó menekültek számát, és ezzel egyidejűleg növelné a deportálásokat. A tervezet nemcsak a migránsokat képviselő szervezeteknél, hanem még Emmanuel Macron francia elnök pártjában is komoly visszhangot váltott ki.

A Gérard Collomb belügyminiszter által ismertetett javaslat – amelyről majd áprilisban vitázik a parlament – arra épül, amit a magyar kormány és Orbán Viktor magyar miniszterelnök már a migrációs válság kezdete óta szajkóz: meg kell különböztetni a menedékkérőket a gazdasági migránsoktól. Ugyanakkor a két csoportot nagyon nehéz szétválasztani egymástól, és ez végezetül minden bevándorló életét megnehezíti.

Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia vagy Svédország esetében szükség van az azonos procedúrákra. Ha nem, akkor a bevándorlók utána néznek, hol a legkönnyebb menedékjogot szerezni, és mindenki abba az országba fog menni

– nyilatkozott sajtótájékoztatóján a miniszter.

A hivatalos álláspont szerint a törvényjavaslattal szeretnék megerősíteni a sérülékeny helyzetben lévő emberek védelmét, összehangolni az eljárásaikat az európai joggal és gyakorlattal és a valósághoz igazítani a törvényüket.

A javaslat tökéletesen kiegyensúlyozott. Két vezérelven alapul: Franciaországnak muszáj befogadnia a menekülteket, de nem szabad befogadnia minden gazdasági migránst.

Mi változik?

A kormány a menedékjogi eljárások felgyorsítását javasolja, a kérelmek elbírálásának maximális időtartama 120 napról 90 napra csökkenne. A határozat elleni fellebbezésre a korábbi 30 nap helyett csak 15 nap állna a bevándorlók rendelkezésére.

Macronék szeretnék úgy beállítani az intézkedést, mintha azzal a menedékkérők segítségére sietnének és kérelmeik mihamarabbi elbírálását sürgetnék, de a valóság ezzel szemben az, hogy csak nehezebbé teszik a dolgukat, mert kevesebb idejük áll rendelkezésre a szükséges papírokat és okiratokat összeszedni.

Kormányellenes tüntetés Párizsban 2018. február 21-én
Fotó: Zakaria Abdelkafi / AFP

Az idegenrendészeti őrizetben tölthető maximális időszakot megdupláznák, 45 napról 90-re emelik. A cél egyértelmű: a hatóságoknak bőven lesz rá lehetőségük, hogy megegyezzenek a menekültek szülőhazájával a deportálásukról. Franciaország egyébként idáig is lényegesen több bevándorlót deportált, mint az Egyesült Királyság vagy Németország, ahol jóval tovább, 18 hónapig tarthatók idegenrendészeti őrizetben a migránsok.

Kiterjesztenék továbbá a határőrség hatáskörét, hogy rajtaütésszerű ellenőrzéseket végezhessenek a menekült- és hajléktalanszállókon. Az illegális bevándorlókat nem 16, hanem akár 24 óráig tarthatnák fogva a rendőrségeken, hogy könnyebben bíróság elé állíthassák őket.

A javaslat értelmében a nem határátkelőhelyen történő belépésért egy, a személyazonosító okmányok hamisításáért öt év börtönbüntetés is járhat.

Ha átmegy a törvény, azzal a francia kormány két dolgot ér el:

  • hogy a menekülteknek nehezebb legyen bejutni a határaikon,
  • és hogy könnyebb legyen deportálni őket.

A nép akarata

A belengetett intézkedéseket gyakorlatilag csak negatív kritika övezte. Bírálták a politikai szakértők, a migránsokat segítő szervezetek, a bevándorlók francia diákok társaságában tüntettek több nagyváros egyetemein is, a menekültügyi bíróság tagjai pedig sztrájkba kezdtek. Ráadásul még Macron pártján belül is komoly vitákat váltott ki az ötlet.

Emmanuel Macron
Fotó: Etienne Laurent / AFP

Florence Granjus, az En Marche! egyik tagja az AFP megkeresésére arról beszélt, fennáll a veszélye, hogy az emberek bezárása hétköznapi jelenséggé válik, Sonia Krimi, egy másik törvényhozó pedig azzal vádolta a kormányt, hogy az emberek félelmével játszik a migrációs reformján keresztül.

Nem minden Franciaországban tartózkodó külföldi terrorista, nem minden külföldi él vissza a társadalmi jóléttel

– fogalmazott.

Jean Pisani-Ferry, a gazdasági tárca egyik vezetője a Le Monde című lapban közzétett nyílt levelében még ennél is durvább állítást fogalmazott meg:

Mr. Macron, a politikád ellentmond a humanizmussal, amit prédikálsz.

A magyarázat a közvélemény-kutatásokban rejlik, amelyek egyöntetűen azt mutatják, hogy a francia szavazók is komolyabb határellenőrzést akarnak.

Egy múlt hónapban elvégzett felmérés szerint megközelítőleg a franciák 63 százaléka gondolja úgy, hogy túl sok bevándorló van az országban. Franciaországban tavaly rekordmennyiségű, 100 ezer menedékkérelmet adtak le, ami ugyanakkor még mindig jóval kevesebb, mint mondjuk a szomszédos Németországban, ahová 2015-ben 890 ezer menekült érkezett.

Kiemelt kép: Etienne Laurent / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik