Nagyvilág
PARIS, FRANCE - FEBRUARY 10: Migrants exposed freezing temperature as snow, shelter tents near the Canal Saint-Martin in Paris, France on February 10, 2018. Migrants try to live in hard conditions during winter season.  Nedim / Anadolu Agency

Franciaország kitalálta, hogyan javíthatná a menekültek integrációját

24.hu
24.hu

2018. 02. 19. 18:54

A külföldiek integrációjának javítása érdekében a menedékkérők francia nyelvóráinak megduplázását és a munkavállalás engedélyezését javasolja egyebek mellett egy francia parlamenti jelentés.
Korábban a témában:

Az ajánlás – amelyet hétfőn ismertetett Aurélien Taché jelentéstevő a közép-franciaországi Lyonban, Edouard Philippe miniszterelnök jelenlétében – a menekültügyi kormánypolitika humanista oldalának erősítését célozza két nappal azelőtt, hogy a kormányülésen megvitatják az új bevándorlási törvény tervezetét. Ez utóbbit már előzetesen számos kritika érte a baloldal részéről az elutasított menedékkérőkkel szemben tervezett szigorítások miatt.

A hat hónapig készült, 131 oldalas parlamenti jelentés szerint egyértelműen megállapítható, hogy nem elégséges a nyelvi, gazdasági és szociális integrációja azon embereknek, akiket befogadnak.

A jelentés 72 ajánlást tesz a Franciaországba érkező külföldiek gazdasági, kulturális és nyelvi integrációjának ambiciózus politikájára, előnyben részesítve a tudatosan pragmatikus megközelítést.

Franciaországba évente mintegy 130-150 ezer külföldi érkezik azzal a szándékkal, hogy hosszabb ideig az országban maradjon. Tavaly a francia hatóságok mintegy 262 ezer tartózkodási engedélyt adtak ki. Közülük 88 ezer diák és 11 ezer szezonmunkás volt, akik csak határozott ideig maradhatnak az országban. A családegyesítés címén érkezett 91 ezer külföldit, a 36 ezer menekültet és a 28 ezer munkavállalót viszont integrációs programban kellene részesíteni ahhoz, hogy javuljon a külföldiek beilleszkedése a francia társadalomba – hangsúlyozza a tanulmány.

A kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) jelentéstevője szerint a menedékkérők francia nyelvoktatásnak idejét meg kellene duplázni – legalább 400 órára félévente -, a nem francia nyelvterületről érkezőknek és analfabétáknak pedig 600 órára kellene emelni. Jelenleg a külföldiek 54 százaléka jár franciaórára, átlagban hat hónap alatt 200 órára. A nyelvtanítást már a menedékkérelem elbírálásának időszakában meg kellene kezdeni azon menedékkérők számra, akik esetében már biztosnak látszik, hogy jogosultak menedékre. Franciaország és polgári értékeinek megismeréséhez a jelenlegi 12 helyett legalább 60 órát írna elő a képviselő. 

Aurélien Taché szerint a várakozás időszaka, amely hónapokig is eltarthat, kifejezetten káros ugyanúgy a menedékkérők, mint a társadalom számára. Ennek leküzdésére a jelentés a munkavállalás engedélyezését javasolja hat hónappal a kérelem beadását követően, s a külföldön szerzett képesítések és diplomák jobb elismerését is szükségesnek tartja. Ezzel Franciaország a németországi gyakorlathoz közelítene, ahol már három hónap után engedélyezett a munkavállalás.

A képviselő szerint a munkaerőpiaci beilleszkedést is a lehető leghamarabb meg kell kezdeni. A külföldieknek átfogó támogatást kellene biztosítani, beleértve a lakhatáshoz és a munkához való hozzáférést, legalább egy évig. Ehhez ágazatonként megszervezve nagyvállalatokkal kötendő partnerségi viszonyt javasol a képviselő. A lakhatás biztosításának megkönnyítésére a tanulmány pénzügyi támogatásokkal ösztönözné a településeket külföldiek befogadására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten