Nagyvilág

Furcsa átutalásokra bukkantak a washingtoni orosz nagykövetségnél

A washingtoni orosz nagykövetség több millió dollárt utalt át furcsa körülmények között házfelújítással foglalkozó cégeknek, amelyek rögtön továbbküldték azt – többek között ez derül ki azokból az iratokból, amelyek az amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz befolyást vizsgáló nyomozás során kerültek elő.

2016. november 18-án 120 ezer dollárt küldött a washingtoni orosz nagykövetség Szergej Kiszljak nagykövet bankszámlájára, a közleményben pedig az állt, hogy „fizetés”. A tranzakciót a Citibank alkalmazottai gyanúsnak ítélték, egyrészt, mert az eltért a korábbi, fizetéssel kapcsolatos utalásoktól, másrészt pedig Kiszljak rögtön megfelezte az összeget és továbbutalta két másik számlára.

Aztán 2017. január 25-én egy újabb tranzakcióra került sor, amelyet a Citibank alkalmazottai már le is állítottak. Ekkor 150 ezer dollár készpénzt (ez 38 millió forintnak felel meg) akartak felvenni egy követségi számláról. Azt nem tudni, hogy a bank miért akadályozta meg a pénzfelvételt, miért találták azt gyanúsnak és miért jelentették az amerikai államkincstárnak. Ők mindenesetre továbbították az információkat az FBI-nak.

Bár a fenti ügyletek egyike sem ütközik törvénybe, ha egy banki alkalmazott olyan aktivitást észlel, amely pénzmosásra vagy más visszaélésre utalhat, azt rögtön jelentenie kell. Az pedig más megvilágításba helyezheti az eseményeket, hogy az ügyletek a Buzzfeed riportja szerint abban a nyomozásban kerültek elő, amelyet Robert Mueller különleges ügyész folytat az állítólagos orosz befolyásolásról a 2016-os elnökválasztási kampányban az Amerikai Egyesült Államokban. (A nyomozásról itt olvashatnak további cikkeket.)

Robert Mueller
Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

Szergej Kiszljak neve onnan lehet ismerős azoknak, akik az utóbbi egy, másfél évben figyelemmel követték az amerikai eseményeket, hogy vele is találkozott Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és Michael Flynn, korábbi amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó. Flynnek ráadásul pont azért kellett távoznia posztjáról három héttel a kinevezése után, mert kiderült, hogy nem adott megfelelően számot találkozásairól az orosz nagykövettel, illetve félrevezette Mike Pence alelnököt a megbeszélésekkel kapcsolatban. Flynn később tagadta, hogy ne lettek volna átláthatók a tárgyalások.

Hazaárulásról beszélt Trump egykori főtanácsadója
Steve Bannon szerint az amerikai elnök fia össze fog roppanni.

Milliós „felújítások”

Voltak egyéb tranzakciók is, amelyek fennakadtak a rostán. A Buzzfeed cikkében az áll, hogy 2013 és 2017 között összesen 2,4 millió dollárt utalt át az orosz nagykövetség különböző, épületfelújítással foglalkozó cégeknek. A banki alkalmazottak úgy találták, hogy az egy orosz bevándorló tulajdonában álló vállalkozásoknak nem volt elegendő kapacitása arra, hogy a nagykövetségen végrehajtandó nagyszabású munkákat elvégezzék. Ehhez képest mintegy 600 banki ügylet zajlott le a követség és a cégek között, amelyek esetében nem merült fel az, hogy közük lett volna a választási kampányhoz, más okokból azonban gyanúsak voltak.

Az egyik cég például több részletben 320 ezer dollárt (80 millió forint) kapott, majd ezt a kivitelező több, egyenként 10 ezer dollárosnál kisebb részletekben vette fel. Azért így, mert ez az összeg pont alatta volt annak, ami szemet szúrt volna a hatóságoknak. Az államkincstár értesítette az FBI-t, de az a Buzzfeednek nem kommentálta az értesüléseket.

Az orosz nagykövetség épülete Washingtonban
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

A kivitelező magyarázata szerint a hasonló kifizetések teljesen normális jelenségnek számítanak a kisvállalkozásoknál. Több banknál vezet bankszámlát, azokról fizeti ki a munkásait és a beszállítókat, és bevett gyakorlat nála, hogy az egyik számlán elhelyezett pénzt továbbküldi máshova.

Rejtőzködő kulturális központ

Hasonló módszert alkalmaztak az állítólagos „New York-i Orosz Kulturális Központnál”, csak fordított irányba. A banki alkalmazottak azt szúrták ki, hogy több részletben, 10 ezer dollár alatti összegeket fizettek be a „kulturális központ” számlájára. Volt például olyan, hogy egyetlen délután alatt történt egy 5000, egy 4000 és egy 600 dolláros, készpénzes befizetés, mind bankautomatán keresztül. És azért csak állítólagos kulturális központ, mert a hivatalos dokumentumokban nincs nyoma ilyen intézménynek, a hozzá megadott telefonszám sem működött, a címe viszont megegyezik az orosz főkonzulátuséval.

A Buzzfeed arról ír, hogy a hatóságok a jelek szerint kiterjesztették az Egyesült Államokban tartózkodó orosz diplomaták vizsgálatát, és tíz évre visszamenőleg vannak gyanús pénzmozgások. Például abból az időből, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet 2014 márciusában. Ebben az időszakban közel 30 gyanús csekket állítottak ki 370 ezer dollár értékben követségi alkalmazottaknak, köztük Washingtonban dolgozó katonai attaséknak. Mivel korábban nem történt hasonló kifizetés számukra, a bankban kigyulladt a piros lámpa. Ugyanezen év augusztusában az tűnt fel a bankban, Alekszej Voronov helyettes légi attasé 44 ezer dollárt vett fel a számlájáról, majd azt ismeretlen célból átküldte egy ismeretlen személynek.

A lap 2017 novemberében már közölt egy cikket arról, hogy az orosz külügyminisztérium 60 részletben összesen 380 ezer dollárt küldött szét a különböző orosz nagykövetségek számára. Az oroszok szerint a Buzzfeed cikke propagandacélokat szolgált, nem volt szó aggodalomra okot adó pénzmozgásokról, mindössze arról van szó, hogy a pénzzel a külföldön élő oroszokat segítették, hogy részt tudjanak venni a 2016-os orosz parlamenti választásokon.

Kiemelt kép: Szergej Kiszljak, Mario Tama/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik