Nagyvilág

Putyin: történelmi pillanat Krím csatlakozása

Demokratikus volt a népszavazás az elszakadásról – jelentette ki az orosz államfő a Kremlben, ahol már szentesítették is a Krími Köztársaság Oroszországhoz tartozását.

Az orosz államfő történelmi pillanatnak nevezte a Kremlben kedden mondott beszédében, hogy a Krím félszigeten vasárnap tartott népszavazáson a krími lakosság nagy többséggel az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött.

A krími népszavazás a demokratikus normákkal teljes összhangban zajlott le – jelentette ki az orosz államfő, aki hozzátette: az ukrán-orosz viszony mindig fontos lesz

Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy amikor 1991-ben szétesett a Szovjetunió, Oroszország megbékélt azzal, mert nehéz helyzetben volt. “Az akkori realitásokból kellett kiindulnunk, és építenünk a kapcsolatokat a szuverén Ukrajnával. De az ukrán népet Oroszország mindig testvérnépnek tekintette” – mondta Putyin.

Putyin azt is mondta, hogy nem akarja “Ukrajna felosztását”, vagyis Oroszország nem akar további ukrán területeket. Kijelentette: Oroszországnak válaszolnia kellett a Nyugat összeesküvésére, amellyel az érdekszférájába akarta vonni Ukrajnát. Szerinte a Viktor Janukovics ukrán elnök hatalmát megdöntő tiltakozásokat a Nyugat bátorította.

Az Ukrajna további felosztását kizáró kijelentés hatására a moszkvai értéktőzsde indexei erős emelkedésbe kezdtek.

Gyakorlatilag Putyin beszédével egyidőben jött a hír, hogy Oroszország nem vehet részt a júniusban esedékes G8-as csúcsértekezleten.

Aláírták

Mindeközben szintén a Kremlben aláírták az orosz-krími államközi megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopolnak az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról kedden, miután az orosz államfő a szerződés támogatására kérte a parlament mindkét házát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik