Nagyvilág
Sri Lankan president Maithripala Sirisena greets his supporters during a rally at Anuradhapura, Sri Lanka on Wednesday  10 January 2017.  
President Sirisena attended the inaugural rally of the series of public election rallies organized by the Sri Lanka Freedom Party (SLFP) led United Peoples Freedom Alliance (UPFA).  (Photo by Tharaka Basnayaka/NurPhoto)

Az elnök nem engedi a nőknek, hogy alkoholt vásároljanak

Inkei Bence
Inkei Bence

rovatvezető. 2018. 01. 14. 19:24

A Srí Lanka-i kormány ugyan a héten úgy döntött, hogy végre engedélyezi, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nők is vehessenek alkoholt az országban. Az elnök azonban megvétózta a döntést.

Maithripala Sirisena azt nyilatkozta, hogy a döntésről csak az újságból értesült, és nagyon nem értett egyet vele. A kormány szerdán jelentette be, hogy hatályon kívül helyezi az 1955 óta érvényben lévő szabályozást, mely azt is lehetővé tette volna a nők számára, hogy engedély nélkül dolgozzanak bárokban. A kormány döntését több egyházi vezető is támadta a buddhista többségű országban, szerintük ez szétverte volna a hagyományos családmodellt, mivel drasztikusan megnőtt volna az alkoholfüggő nők száma.

Sirisena elnök pedig most erre a tiltakozásra hivatkozva utasította a kormányt, hogy vonja vissza a jogszabály-módosítást. Az elnök korábban is az alkoholfogyasztás ellen kampányolt, viszont a mostani döntését azért is kritizálják, mert pont ő buzdította a nőket aktívabb politikai szerepvállalásra. „Miért akarja az elnök, hogy több nő politizáljon, ha szerinte arra is képtelenek, hogy egyszerű döntést hozzanak arról, hogy vesznek-e alkoholt vagy sem?” – idéz egy jellemző Twitter-reakciót a BBC.

És hogy tényleg komoly probléma-e az alkoholizmus Srí Lankán? A BBC által ismertetett 2014-es adatok szerint a nők 80.5 százaléka sosem fogyaszt alkoholt, szemben a férfiak 56.9 százalékával, míg a nők mindössze 0.1 százaléka nevezhető nagyivónak (szemben a férfiak 0.8 százalékával). A nők többsége azért nem iszik alkoholt, mert ellentétesnek érzik az ország kultúrájával.

Kép: Tharaka Basnayaka / NurPhoto 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.