Nagyvilág

Izraelben és az USA-ban találta meg a tüntetések kirobbantóit az ajatollah

Ali Hamenei iráni vezető nem a korrupciót vagy a fölösleges háborúkat okolta a már 22 halottat követelő tüntetésekért.

Hivatalos adatok szerint már 22 emberéletet követeltek a szilveszter környékén fellángolt iráni tüntetések, amiknek okairól más a teheráni rezsim és a külpolitikai kommentátorok véleménye. Míg az elemzők szerint a tiltakozások a magas árak és a környező háborúkra való állami túlköltekezés miatt kezdődtek, mostanra rendszerellenes mozgalommá váltak.

Az iráni vezetés azonban tartja, hogy itt bizony külföldről feltüzelt csőcselékről van szó. Ilyesmit mondott most Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai-vallási vezetője is, aki szerint Irán ellenségei szítják a tüntetéseket – írja a BBC News. Hamenei a tiltakozáshullám csütörtöki kitörése óta először szólalt meg. Weboldalán a következőket írta:

Az utóbbi napokban Irán ellenségei különböző eszközöket, többek között pénzt, fegyvereket, politikát és hírszerző szolgálatokat felhasználva zavart okoztak az Iszlám Köztársaságnak.

Azt is hozzátette fellengzősebben, hogy az iráni nemzetet a mártírok fogják megóvni, na meg a bátorság, önfeláldozás és hit. Nyilvános, a nemzethez intézett szózatot amúgy még nem tervez. Elemzők szerint az ajatollah Izraelt, az Egyesült Államokat és a síita Iránnal szembenálló szunnita Szaúd-Arábiát tekinti a fent említett ellenségnek. Maga Haszan Ruháni elnök is Donald Trumpot bírálta, mivel az amerikai elnök a Twitteren biztosította támogatásáról a tüntetőket.

Érdekes módon Ruháni közölte: a tüntetőknek van joguk tiltakozni békésen, a tiltakozások lehetőséget teremtenek, nem fenyegetést. Legalábbis amíg békések maradnak.

Az előzményekről kifejti a BBC, hogy Mesed városában kezdődtek a tiltakozások, amik nagyon hamar naggyá nőttek. Csak a teheráni tartományban 450 főt vettek őrizetbe az utóbbi napokban. Sokakat a 2009-es, brutálisan elfojtott iráni felkelésre emlékeztettek a történtek: akkor milliók vitatták az elnökválasztás eredményét, az összecsapásokban legalább 30 ember meghalt.

(Kiemelt kép: Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik