Nagyvilág

Trump rászállt Iránra

Az amerikai elnök hétfőn újabb Twitter-üzenetben reagált az iráni tüntetésekre - ez már a hatodik tweetje a témában, amióta múlt hét csütörtökön tüntetés-sorozat kezdődött a közel-keleti országban.

Donald Trump amerikai elnök egy újévi Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: Irán kudarcot kudarcra halmoz annak ellenére, hogy meg tudott állapodni nukleáris programjáról a nagyhatalmakkal, köztük a Barack Obama vezette Egyesült Államokkal, bár ez szerinte egy nagyon rossz megállapodás, következésképpen megérett az idő a változásra az ázsiai országban.

„A nagyszerű iráni népet évek óta elnyomják. Ez a nép hiányt szenved élelemből, és vágyik a szabadságra. Az iráni népet emberi jogaival együtt vagyonától is megfosztják. ITT AZ IDŐ A VÁLTOZÁSRA!” – írta az elnök, miután Iránban csütörtökön tüntetések sorozata kezdődött, kezdetben az áremelkedések miatt, később politikai jelleggel. A tüntetők többször összetűztek a biztonsági erőkkel, a demonstrációkon eddig összesen 12 ember halt meg.

Trump egy nappal korábban elítélte az iráni vezetést, amiért az korlátozta az internethozzáférést az országban, és folyamatosan megsérti az emberi jogokat. Ugyancsak vasárnap az amerikai elnök azt írta: „Az emberek végre bölcsen belátták, hogyan lopják és szórják el pénzüket és vagyonukat terrorizmusra” – hozzátéve, hogy az iráni nép nem tűri ezt el többé.

A harcias elnöki tweetek sora pedig szombaton indult, amikor is Trump azt írta:

az elnyomó rezsimek sohasem tartanak örökké. Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme! Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és – az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva – az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak.

Az elnök, aki az ENSZ Közgyűlésén mondott szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét.

Trump szavait a Fehér Ház sajtóirodája is megerősítette vasárnap, amikor egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy támogatja az iráni népet abban, hogy békésen kifejezhesse a nemtetszését az ország vezetésével szemben.

Tovább folytatódnak a tüntetések

Korábban megírtuk, hogy az iráni vezetés fenyegetései ellenére vasárnap is voltak spontán tüntetések, a közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrség vízágyúkkal oszlatott Teheránban, ahol a rendőrfőnök-helyettes szerint 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség nagy erőkkel van jelen az iráni főváros központjában. A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak.

A tüntetéseken először szombat éjjel Dorudban halt meg két ember, tisztázatlan körülmények között. Ugyanebben a városban vasárnap is meghalt két ember, egy városvezető közlése szerint a tüntetők lelöktek egy tűzoltóautót egy lejtőn, a jármű összeütközött egy személygépkocsival, és a benne utazó két ember meghalt. Vasárnap Izéh városban két embert agyonlőttek, többen súlyosan megsebesültek. Ezenkívül az állami tévé szerint „feltehetőleg lelőttek” hat embert a nyugati Tujszerkán városban.
Az iráni hatóságok váltig állítják, hogy a rendfenntartó erők nem lőnek tüntetőkre, a haláleseteket „bajkeverők” és „ellenforradalmárok” okozzák.

Eközben Haszan Róháni államfő az állami tévében nyugalomra szólított fel, és azt mondta, az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak:

A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban.

A 2009. évi zavargások óta ezek a legnagyobb tüntetések az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik