Nagyvilág

Két embert lelőttek egy iráni tüntetésen

Ezzel tizenkettőre emelkedett az elmúlt napok halálos áldozatainak száma.

Két embert lelőttek egy tüntetésen hétfőn a délnyugat-iráni Izeh városában – jelentette az ILNA hírügynökség egy helyi parlamenti képviselőre hivatkozva. A hírügynökség szerint a tüntetésen többen súlyosan megsebesültek. Hedajatolláh Hademi helyi képviselő azt mondta, nem tudja, hogy a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben nyomoznak.

Az elmúlt éjszaka mintegy 10 ember halt meg számos városban – közölte az iráni televízió, amely felvételeket mutatott be több mint 50 városban okozott károkról, de részleteket nem közölt a halálesetekről. A híradás szerint néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők ellenállást tanúsítottak.

Csütörtök óta számos kormányellenes tüntetést tartottak az országban, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseket is hangoztattak. Az iráni vezetés fenyegetései ellenére vasárnap is voltak spontán tüntetések, a közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrség vízágyúkkal oszlatott Teheránban.

A rendőrfőnök-helyettes szerint 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség nagy erőkkel van jelen az iráni főváros központjában. A közösségi médiában közzétett üzenetekben újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. A tüntetések hétfőre virradó éjjel is folytatódtak.

Haszan Róháni államfő nyugalomra szólított fel. Kijelentette, hogy az irániaknak jogukban áll bírálni a hatóságokat, de figyelmeztetett, hogy a zavargókra lecsapnak.

 A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban

– jelentette ki Róháni az állami televízióban. A 2009. évi zavargások óta ezek a legnagyobb tüntetések az iszlám köztársaság kormánya és az országot az 1979. évi iszlám forradalom óta irányító vallási elit ellen. Többen Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték. (mti)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik