Nagyvilág

Palesztin tüntetőkkel csaptak össze az izraeli katonák, ketten meghaltak

A tiltakozás oka, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként.

Tüntetések törtek ki Ciszjordániában, Jeruzsálemben és a Gázai övezetben pénteken az után, hogy Donald Trump döntése értelmében az Amerikai Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

A gázai palesztin hatóságok tájékoztatása szerint Hán Junisz közelében egy harmincéves férfit lőtt agyon az izraeli hadsereg, és később egy másik férfi is belehalt a sérüléseibe. Az övezetben legalább harmincöt sérültről érkezett hír. Ciszjordániában és Jeruzsálemben a Palesztin Vörös Félhold közlése szerint 245-en sérültek meg.

Az izraeli hadsereg is megerősítette a halálos áldozatokat, a történteket így tálalták: „a katonák célzott lövést adtak le a két fő lázítóra, a találatokat megerősítették”. Minderről a Washington Post számolt be.

Az MTI az izraeli Jediót Ahronót nyomán arról tájékoztatott, hogy több tucat helyen voltak összecsapások a palesztinok és az izraeli biztonságiak között, akik gumilövedékekkel és villanógránátokkal próbálták oszlatni a tiltakozó tömegeket.

Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima. A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek.

Több mint harminc helyen került sor tömegoszlatásra Ciszjordániában. Jelentős számban demonstráltak Betlehem határánál Ráchel sírjánál, Al Arubnál, Túl-Karmnál, Kalandiánál és Beit Ummarnál, illetve hat helyen is a Gázai övezet határához vonult több ezer, köveket dobáló és gumiabroncsokat égető tüntető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik