Nagyvilág

Halál Amerikára! Trump döntése miatt jön az intifáda

iszmáil hanije (hamasz, iszmáil haníje)
iszmáil hanije (hamasz, iszmáil haníje)
Jeruzsálem státusza miatt.

Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte, hogy az Egyesült Államok már Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Ezért újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett.

December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a jeruzsálemi döntés miatt.

Haníje közölte, csak úgy lehet megbirkózni az Egyesült Államok támogatását élvező cionista politikával, ha új intifáda indul a megszállással szemben, és dicséretes ellenállás kezdődik ellene.

Donald Trump amerikai elnök döntött úgy, hogy az Egyesült Államok már Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és átköltözteti oda nagykövetségét Tel-Avivból. Szerinte ez régóta esedékes volt.

Kevesen örülnek Trump döntésének Jeruzsálemről
A palesztinok szerint az amerikai elnök lerombolta a kétállami megoldást.
Dührohamot kaphat ma a teljes arab világ
Donald Trump teljesítheti szerdán kampányígéretét, ami a komplett arab világot Amerika ellen hergelheti.

Halál Amerikára!

Címlapján ezzel a felirattal jelent meg csütörtökön az Izraellel szemben ellenséges Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közelálló al-Akbár című lap, így reagálva Donald Trump bejelentésére. Haszan Naszrallah, az iráni támogatást élvező radikális síita szervezet vezetője helyi idő szerint este 6 órakor tart hivatalos televíziós beszédet a témában.

Az al-Akbár Donald Trump döntését “Amerika új Balfourjának” nevezte, utalva az 1917-es Balfour-nyilatkozatra. Az akkori brit külügyminiszter, Arthur Balfour által szignált deklaráció szerint a brit kormány támogatta a zsidó törekvéseket egy zsidó nemzeti otthon létrehozására Palesztinában.

Ma Palesztinában létezik egy erős, felhatalmazott ellenállás, amely több ezer rakétával rendelkezik, ezek csapást mérhetnek Tel-Avivra

– fenyegetett a lap. A katonai és politikai szervezetként működő Hezbollah 1982-es megalakulása óta számos alkalommal került konfliktusba Izraellel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik