Nagyvilág

Erdogan: Trump lépése lángba borítja a Közel-Keletet

Sorra jönnek a nyilatkozatok azután, hogy Donald Trump közölte, hogy Jeruzsálemet ismeri el az USA Izrael fővárosaként, és a az amerikai nagykövetséget is oda költöztetné Tel-Avivból. Egy sor világpolitikai fajsúlyú vezető reagált rögtön elítélően az amerikai elnök nyilatkozatára, de ez nem zavarta Trumpot, egyelőre kitart szavai mellett.

Kevesen örülnek Trump döntésének Jeruzsálemről
A palesztinok szerint az amerikai elnök lerombolta a kétállami megoldást.

Recep Tayyip Erdogan török elnök ma azt mondta, hogy Trump lépése lángba boríthatja az egész régiót.

Mit akar ezzel kezdeni Trump úr?

– tette fel Erdogan a költői kérdést. A török elnök korábban felvetette, hogy a muszlim Törökország a lépés miatt megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat az USÁ-val. Erdogan hamarosan Ferenc pápával is megvitatja a helyzetet.

Többen úgy nyilatkoztak a Trump döntés után, hogy könnyen újabb izraeli háborúba torkollhatnak az események. Aaron David Miller, a Woodrow Wilson Központ igazgatóhelyettese, aki Bill Clinton és a fiatalabb George Bush közel-keleti tanácsadója is volt, azt mondta a status quo megzavarása robbanáshoz vezethet.

Korábban ma Iszmáil Haníje, a radikális iszlamista Hamász szervezet Gázában élő politikai vezetője hadüzenetnek nevezte, hogy az Egyesült Államok már Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Ezért újabb intifádát, palesztin felkelést hirdetett.

A palesztinoknak azért fáj Trump lépése, mert 1967-ben foglalta el Izrael Kelet-Jeruzsálemet, ami egy Palesztín állam fővárosa lehetne. Az amerikai elnök viszont izraeli fővárosként ismerte most el Jeruzsálemet.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik