Nagyvilág

Kevesen örülnek Trump döntésének Jeruzsálemről

A palesztinok szerint az amerikai elnök lerombolta a kétállami megoldást.

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy előre rögzített videóüzenetében. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába. Netanjahu kiemelte: Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell. A zsidó állam miniszterelnöke egyben sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet szerint Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami, Izrael mellett egy független palesztin állam létezését előirányzó megoldását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért „megnyitotta a pokol kapuját”. Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és  be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Franciaország nem támogatja Donald Trump amerikai elnök sajnálatos és egyoldalúan hozott döntését – közölte Emmanuel Macron francia elnök. Leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk. Macron emellett minden érintett felett nyugalomra intett, hangsúlyozta az erőszak elkerülésének fontosságát.

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését – írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren. Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette. Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Frissítés

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államok döntését – közölte szerdán a kairói külügyminisztérium. A tárca állásfoglaklása szerint az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

Frissítés

Csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet meghatározni Jeruzsálem státuszát – jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár. „Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta. Az ENSZ-főtitkár kijelentette: „nincsen alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik