Nagyvilág

Szembeszáll Putyinnal az orosz Paris Hilton

Kszenyija Szobcsak orosz televíziós személyiség az Instagramon szerdán közzétett videóban közölte, hogy jelöltetni akarja magát a jövő márciusi orosz elnökválasztáson.

A 36 éves műsorvezető, aki a bejelentésében a fennálló oroszországi rend alternatívájaként és a demokratikus erők egyesítőjeként pozícionálta magát, alapvetően a liberális, nyugatos választópolgárok voksaira számíthat.

Az orosz Paris Hiltonként is emlegetett, a Forbes magazin által az oroszországi híres személyiségek rangsorában a 10. helyre sorolt Kszenyija Szobcsak Szentpétervár első demokratikusan megválasztott polgármesterének, és az orosz alkotmány egyik társszerzőjének, a néhai Anatolij Szobcsaknak lánya. Az északi főváros volt elöljárójának egyik helyettese egyébként Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök volt.

Fotó: Europress/NurPhoto/Nataliya Petrova

Kszenyija Szobcsak szerint jelöltsége alkalmat ad az oroszországi hatalom hibáinak nyilvános megvitatására, valamint az ellenzéki technikák tökéletesítésére.

Álláspontja szerint noha a márciusi választás nem lesz igazán szabad, azt nem kell bojkottálni. Potenciális követőinek példaként hozta fel a szeptemberi moszkvai helyhatósági választásokat, amelyeken az ellenzék képviselői sikereket tudtak elérni.

Oroszország hivatalban lévő elnöke, Vlagyimir Putyin eddig még nem jelezte, hogy újra akarja-e választatni magát. Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást.

Kiemelt kép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Ajánlott videó

Olvasói sztorik