Nagyvilág
Najpjido, 2017. szeptember 19.
Az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminiszter felszólal a mianmari parlamentben, Najpjidóban, ahol elítélte a kisebbségi rohingják elleni jogsértéseket, és a vétkesek felelõsségre vonását ígérte 2017. szeptember 19-én. Augusztus 25-én rohingja felkelõk rendõrõrsöket támadtak meg a többségében buddhista Mianmar Arakán államában, ahol több mint egymillió jogfosztott muszlim rohingja él. A hadsereg válaszlépése nyomán mintegy 400 ember életét vesztette, és több mint 410 ezer rohingja menekült el a szomszédos Bangladesbe. (MTI/EPA/Hein Htet)

Végre segítséget ígértek a rohingjáknak

24.hu
24.hu

2017. 10. 13. 07:01

A mianmari kormány célul tűzte ki a rohingja kisebbség Bangladesbe menekült tagjainak visszatelepítését és segítését, valamint az általuk lakott Arakán szövetségi állam fejlesztését, és ott a tartós béke megteremtését – jelentette ki Aung Szan Szú Kji mianmari vezető csütörtök este egy tévébeszédében, amelyre eddig ritkán volt példa.

NEW YORK, NY - SEPTEMBER 21:  Myanmar leader Aung San Suu Kyi addresses the General Assembly at the United Nations on September 21, 2016 in New York City. Presidents, prime ministers, monarchs and ministers are gathering this week for the United Nation's General Assembly's annual ministerial meeting.  (Photo by Spencer Platt/Getty Images)
Miért nem veszik el a Nobel-békedíjat a kormányfőtől, aki épp végignéz egy népirtást?
A fél életét házi őrizetben töltő Aun Szan Szu Kjit az egész világ csodálta. Miért nézi tétlenül a rohingyák üldözését?

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala éppen az előző nap hozta nyilvánosságra jelentését az Arakán államban az elmúlt hónapokban történt eseményekről.

Ebben megállapította, hogy a mianmari fegyveres erők módszeresen és összehangoltan hajtották végre a muzulmán kisebbség elleni támadásokat, és céljuk a rohingjáknak az országból való kiűzése, visszatérésük megakadályozása volt.

Arakánból augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe.

ATTENTION EDITORS - VISUAL COVERAGE OF SCENES OF INJURY OR DEATH Hamida, a Rohingya refugee woman, cries as she holds her 40-day-old son, who died as a boat capsized in the shore of Shah Porir Dwip, in Teknaf, Bangladesh, September 14, 2017. REUTERS/Mohammad Ponir Hossain/File photo         SEARCH "ROHINGYA CAPSIZED" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES.  TEMPLATE OUT   TPX IMAGES OF THE DAY
Népirtás zajlik, és te csak ezt a fényképet látod belőle
A halott csecsemőjét sirató rohingja anyáról készült fotó megmutatja, mi történik éppen a Mianmarból menekülő muszlimokkal.

Szú Kji beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Mianmar Bangladessel együttműködve már kétszer is „sikeresen” visszatelepítette az elmenekült rohingjákat, emiatt kormánya optimista lehet, hogy ez ezúttal is sikerülni fog.

A mostanihoz hasonló, de kisebb volumenű konfliktus már egyszer az 1970-es évek végén és a 90-es évek elején is kitört Arakánban.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Plastic debris floating on the ocean surface, shot underwater.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.