Nagyvilág

Népirtás zajlik, és te csak ezt a fényképet látod belőle

Az öthetes kisfiú menekülés közben halt meg, amikor a családot szállító kis halászhajó zátonyra futott Banglades partjainál.

„Annyira el vannak keseredve, hogy az életük kockáztatásával menekülnek Mianmarból. A fénykép megmutatja, mi zajlik itt” – közölte a Reuters brit hírügynökség fotósa, Mohammad Ponir Hossain, aki a rohingja menekültválság eddigi talán legerősebb fényképét készítette el Bangladesben.

A fotón egy Mianmarból elmenekült rohingja anyukát lehet látni, kezében öthetes csecsemője holttestével. A kisfiú menekülés közben halt meg, miután a családot szállító halászcsónak zátonyra futott a bangladesi partok közelében, és a benne ülők a vízbe zuhantak – írta a Reuters.

A Hamida nevű nő férjével, Nasir Hameddel, valamint két kisfiával kelt át a Bengáli-öblön Mianmarból a bangladesi Shah Porir Dwip faluhoz. A csónakban összesen 18 menekült utazott.

A kínok kínját élik át a rohingyák
Mintegy 240 ezer gyerek menekült a mianmari Arakán államból a szomszédos Bangladesbe az elmúlt három hétben.

Ponir elmondta: éppen az érkező menekülteket fényképezte, amikor meghallotta, hogy egy csónak zátonyra futott. „Gyorsan a helyszínre szaladtam,és ott egy halott kisgyereket sirató tömeget találtam” – közölte a fotós. Ekkor készültek az szívbemarkoló felvételek.

Az elmúlt hetekben több tízezer rohingja vállalta a több mint ötórás, életveszélyes utazást a Bengáli-öblön át kis halászcsónakokon, hogy a biztonságot jelentő Bangladesbe jussanak. Kevesebb mint három hét alatt már több mint 400 ezren menekültek át a határon, miután a mianmari hadsereg támadást indított ellenük.

Magas rangú ENSZ-tisztségviselők „az etnikai tisztogatás iskolapéldájaként” jellemezték, ami Mianmarban történik a rohingjákkal – írta a Reuters.

rohingja menekültek (Array)
Végignézte a BBC riportere a muszlim falvak pusztulását
Beengedték az első újságírókat a népirtás szélén inogó Rakhine régióba, és ők bizony nem azt tapasztalták, amit a kormányerők állítanak.

Kiemelt kép: REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik