Nagyvilág

ENSZ: Módszeresen üldözték el a rohingjákat Mianmarból

rohingja menekültek (Array)
rohingja menekültek (Array)
Egyre nyilvánvalóbb, hogy Ázsia ruandája zajlik lassan hónapok óta. A buddhista Mianmar leszámol muzulmán lakóival az ENSZ szerint.

Módszeresen, összehangoltan és jól szervezetten hajtották végre a mianmari fegyveres erők a muzulmán rohingják elleni támadásokat, amik célja az ő országból való kiűzésük, illetve visszatérésük megakadályozása volt – állapították meg szerdán közzétett jelentésükben az ENSZ vizsgálóbiztosai.

A dokumentum, amit az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala (OHCHR) készíttetett el, az első átfogó jelentés a mianmari Arakán államban zajló eseményekről. A nyugat-mianmari térségből augusztus vége óta több mint 500 ezer rohingja kényszerült elmenekülni a szomszédos Bangladesbe.

A buddhista többségű Mianmarból azután indultak meg tömegesen az emberek, hogy a hadsereg “tisztogatási akcióba” kezdett, és egymás után pusztították el a rohingják falvait. A vizsgálat megállapításai alátámasztják Zeid Raad al-Husszeinnek, az ENSZ emberi jogi főbiztosának korábbi kijelentését, miszerint Arakánban az etnikai tisztogatás iskolapéldája zajlik.

Mianmarban a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tekintik a rohingjákat, és nem adnak állampolgárságot nekik.

A jelentés megállapította, hogy a “tisztogató műveletek” során egész falvakat égettek porig, sok embert kivégeztek, másokat megkínoztak vagy megerőszakoltak. Ezeket az állításokat 65 menekülttel készített interjúkkal, valamint segélyszervezetektől és egészségügyi dolgozóktól kapott információkkal, illetve fotó- és videóanyagokkal támasztották alá. Számos szemtanú arról számolt be, hogy a nemi erőszaknak fiatal lányok is áldozatul estek.

A mianmari hatalom azt állítja: a “tisztogató műveleteket” arra válaszul indították, hogy rohingja fegyveresek augusztusban összehangolt támadást hajtottak végre a hadsereg állásai ellen. Az ENSZ jelentése azonban megkérdőjelezi a hivatalos verziót. Állítása szerint a “tisztogató műveletek” már augusztus elején megkezdődtek, méghozzá rohingja férfiak és falusi vezetők letartóztatásával, illetve falusiak élelmiszer készleteinek elkobozásával.

Az ENSZ-szakértők emellett kétségbe vonták a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji mianmari vezető állítását arról, hogy a katonai műveletek szeptember 5-én véget értek. A jelentés szerint a mianmari határ bangladesi oldaláról látható, gomolygó füst is annak jele, hogy az erőszak nem hagyott alább.

Ezt az állítást bangladesi határőrök beszámolóival is alátámasztották az ENSZ-jelentésben. Augusztus 31. és szeptember 20. között ráadásul mintegy száz rohingja Mianmar felől sodródó holttestét emelték ki a két ország határfolyójából. Több holttesten lőtt sebeket találtak – mondták bangladesi rendőrök az ENSZ vizsgálóinak.

Az ENSZ-jelentés arra jutott, a mianmari katonaság a rohingják életterének elpusztításával, illetve taposóaknák elhelyezésével lehetetlenné tette a muzulmán kisebbség visszatérését. Az ENSZ szerdán szintén bejelentette, hogy távozik Mianmarból a világszervezet vezető képviselője. Renata Lok-Dessallient, az ENSZ humanitárius ügyek koordinátorát korábbi tervek keretében áthelyezik New Yorkba.

A dpa hírügynökség azonban felhívta a figyelmet: Dessallient az utóbbi hónapokban számos bírálat érte, legutóbb például azzal vádolták meg, hogy eltitkolt egy jelentést, ami bírálta az ENSZ stratégiáját Mianmarban, és kijelentette, a világszervezet nincs felkészülve a közelgő válságra.

(MTI; Kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik