Nagyvilág

991 tweet, 0 fontos törvény – Trump első fél éve számokban

Az USA elnöke már fél évet lehúzott az amerikai vastrónon, a CNN foglalta össze eddigi tevékenységét, amit nem a végrehajtói hatékonyság jellemez.

Maga a CNN is megdöbbent a ténytől, de Donald Trump immár fél éve az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Össze is szedték gyorsan egy cikkben, hogy a nagy médiával való háborúzás, a sorozatos botrányok, beszólások, az orosz kémkedés és választási befolyásolás gyanúja közepette hogyan működöt az elnöksége, számszerűleg.

Az egyik legfontosabb szám, hogy 70 éve nem volt ilyen népszerűtlen első embere Amerikának: a Washington Post és az ABC legfrissebb kutatása szerint az emberek mindössze 36 százaléka ismeri el az elnök teljesítményét. A Bloomberg felmérése ezt 40, a Monmouth-é 38 százalékra tette. Azonban azokban a megyékben, ahol Trump nyert 2016-ban, még mindig 50 százalék feletti a kedveltsége.

Trump nem szeret a sajtóval rendesen kommunikálni, ez tény. Elnökségének fél éve alatt mindössze egyetlen sajtótájékoztatót tartott, ellenben öt kampányszerű nagygyűlést is rendezett olyan államokban, ahol nyert korábban.

A legfontosabb szám következik egy döntéshozónál: Trump eddig 42 jogszabályt írt alá, de ezek zömükben elnöki rendeletek. Pár törvény is átcsúszott azért, de jelentős törvény egy sem (pedig a Kongresszusban a republikánusok vannak többségben). Míg a beutazási tilalmat nagy nehezen átverte a jogi fórumokon, az Obamacare-nek becézett egészségügyi rendszert a mai napig nem sikerült lecserélni.

Trump fél éve alatt két nagy nemzetközi egyezményből faroltatta ki az USA-t. Az egyik a TPP, azaz a nagy csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény volt, amit mindkét pártból üdvözöltek képviselők. A párizsi klímaegyezményből való kilépés viszont a demokrata oldalon ellenérzéseket szült. Trump meg hiába mondta, hogy őt márpedig Pittsburgh-ben választották meg, nem Párizsban, utólag kiderült: 2016-ban Pittsburgh nagy többséggel Hillary Clintonra szavazott.

Trump meglepően sokat találkozott eddig Emmanuel Macron francia elnökkel, ennek megfelelő a legviccesebb adat: összesen 59 másodpercet töltöttek el eddig kézfogással.

Ha Trump, akkor Twitter: az elnök fél év alatt 991 tweetet engedett ki a @realDonaldTrump fiókból, ebből 46 említi a munkahelyeket, 22 Clintont, 82 pedig a hamis (fake) híreket. Ha épp nem twittelget, szabadidejében eddig 40 napot töltött golfpályákon, az első 26 hétvégéjéből pedig 21-et töltött valamelyik Trump-birtokon. A CNN megjegyzi, elnöksége előtt rengeteget oltotta Obamáékat azzal, hogy üdülnek kormányzás helyett.

Trump első fél évében 16 amerikai államot látogatott meg, zömmel az ország keleti felén. Ezek közül 10 volt olyan, ahol ő nyert tavaly, 6 pedig olyan, ahol Clinton. Ez még mindig több, mint amennyi beígért falat épített a mexikói határra: nullát. Viszont sikerült kirúgnia egy FBI-főigazgatót és egy nemzetbiztonsági tanácsadót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik