Nagyvilág

Ez a mesebeli kastély valójában egy orosz óvoda

Itt minden gyerek királyfi, vagy hercegnő lehet.

Magyarországról Kelet felé indulva egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy az apró településeken, vagy épp nagyvárosokban fura épületekkel vagy tárgyakkal találkozzunk. Kevés szürreálisabb dolog létezik, mint Hongkong sárkányok vízhez jutását segítő lyukas felhőkarcolói, vagy a kínai földműves háza tetejére épített űrrepülőgépe, de nem kell annyira messze kerülnünk az otthontól ahhoz, hogy igazi furcsaságok tűnjenek fel az út mellett.

A Moszkvai területhez tartozó Leninszkij járás egy főleg földművesek lakta településén ugyanis egy igazi, mesékből kilépett, színes kastéllyal találkozhatunk.

A modern mesékben feltűnő, kacsalábon forgó paloták mintáját adó németországi Neuschwanstein kastély formái által ihletett épülethez több játszóház, egy futballpálya, egy kert, illetve egy egész sornyi játszótér is tartozik.

A hatezer négyzetméteren elterülő épületben százhúsz óvodás tölti a napjait, a szülőknek pedig havi 21800 rubelt, azaz 98 ezer forintot kell fizetniük azért, hogy a gyerekük hercegnőnek, királykisasszonynak, vagy királyfinak érezhesse magát, míg a környék bármelyik hasonló intézménye már 1800 rubel, azaz 8100 forint ellenében várja a kicsiket.

Az épület belső terei az óvoda hivatalos honlapján bejárhatóak.

 

Az orosz oktatási minisztérium szerint az ország legjobbjának számító intézményben minden hónap más téma körül forog.

Az ihletadó Neuschwanstein

Nem ez azonban a földrésznyi ország egyetlen, európai szemmel kissé talán túlzásnak tűnő óvodája, hiszen a Nyugat-Szibéria északi részén fekvő Labitnangi háromszáz gyerekre méretezett ovijába teázó, aprócska színház, edzőterem, könyvtár, 6×10 méteres úszómedence, sőt, csillagvizsgáló is került.

Fotók: Wikimedia Commons, RG

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik