Külföld
US President Donald Trump delivers a statement on Syria from the Mar-a-Lago estate in West Palm Beach, Florida, on April 6, 2017.
Trump ordered a massive military strike against a Syria Thursday in retaliation for a chemical weapons attack they blame on President Bashar al-Assad. A US official said 59 precision guided missiles hit Shayrat Airfield in Syria, where Washington believes Tuesday's deadly attack was launched.
 / AFP PHOTO / JIM WATSON

Nyilvános az FBI volt igazgatójának beszéde, amelyben kitálal Trumpról

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2017. 06. 07. 21:09

Egy nappal szenátusi meghallgatása előtt az Axios és a Szenátus hírszerzési bizottsága is teljes egészében nyilvánosságra hozta James Comey, az FBI Donald Trump által leváltott igazgatójának beszédét. A dokumentumban Comey részletesen számol be az amerikai elnökkel folytatott megbeszéléseiről.

2017. január 6.

Comey ekkor találkozott először Trumppal egy konferencia teremben a New York-i Trump Towerben, más hírszerzők társaságában, hogy beszámoljon az amerikai elnökválasztást befolyásolni szándékozó orosz lépésekről. A megbeszélés után Comey négyszemközt maradt Trumppal, hogy tájékoztassa néhány, személyesen az elnököt érintő információról. A megbeszélésen azért maradtak csak ketten, hogy Trump kevésbé érezze magát kellemetlenül a hírek miatt. A szakértők ezt módszert találták a legalkalmasabbnak a helyzet kezelésére, felmerült az a lehetőség, hogy Trump saját személye elleni támadásnak fogja venni, hogy az FBI igazgatója beszél vele. Ennek ellensúlyozására Comey biztosította Trumpot arról, hogy szó sincs ilyesmiről. Az FBI volt igazgatója erről, és a későbbi megbeszélésekről is szöveges feljegyzést készített a laptopján – Barack Obama esetében ilyet sosem tett.

HANDOUT - Army Lieutenant General Michael Flynn speaks at the Defense Intelligence Agency change of directorship at Joint Base Anacostia-Bolling, July 24, 2012. Army Lieutenant General Ronald Burgess Jr. turned over directorship of DIA to LtGen Flynn after serving in the position since 2009. Mandatory Credit: Erin A. Kirk-Cuomo - DoD via CNP. | usage worldwide
A Kreml tévéjétől is komoly összegeket kapott Trump volt főtanácsadója
Michael Flynnt az orosz kormány alkalmazottjának nevezte az ügyében vizsgálódó képviselő.

2017. január 27.

Comey és Trump kettesben vacsoráztak a Fehér Házban, az elnök kezdeményezésére. Trump megkérdezte Comey-t, hogy szeretne-e az FBI igazgatója maradni, amelyet Comey furcsállott, hiszen Trump korábban éppen azt a reményét fejezte ki, hogy az FBI vezetője maradni fog a helyén. Comey azt mondta, hogy szereti a munkáját, mindig az igazságot fogja mondani, ugyanakkor nem áll semmilyen politikai oldalon – kívülálló, de ez az elnök számára csak előnyt jelenthet. Néhány pillanattal később Trump azt mondta:

Szükségem van lojalitásra és el is várom azt.

A vacsora vége felé Comey megpróbálta elmagyarázni Trumpnak, hogy mennyire fontos az FBI és az igazságügyi minisztérium Fehér Háztól való függetlensége, mert ellenkező esetben aláássa az embereknek az intézményekbe vetett bizalmát. Trump felemlegette az előző megbeszélésen személyét érintő infókat és jelezte Comey-nak, hogy talán vizsgálatot fog kezdeményezni az ügyben. Comey figyelmeztette rá, hogy ez nem jó ötlet, mert még azt hihetné a közvélemény, hogy az FBI személyesen Donald Trumpot vizsgálja.

2017. február 14.

Comey egy előre megbeszélt, terrorizmus ellenes megbeszélésre ment az elnökhöz az ovális irodába, amelyen rajtuk kívül többek között részt vett Mike Pence alelnök és a CIA igazgatója is. A megbeszélés végén Trump jelezte, hogy kettesben akar maradni Comey-val. Trump Michael Flynnről kezdett el beszélni, aki előző nap mondott le. Trump szerint Flynn nem tett semmi rosszat azzal, hogy beszélt az oroszokkal, azonban azért, mert félrevezette Pence-t, mindenképpen távoznia kellett. Abban Trump és Comey is egyetértett, hogy túl sok titkos információ szivárog ki a Fehér Házból. Trump Flynn-re visszatérve azt mondta, hogy

Flynn jó ember és sok mindent megélt már. (…) Ő egy jó ember. Remélem, ön el tudja engedni ezt az ügyet.

Comey ezt úgy értelmezte, hogy Trump arra kéri, ne vizsgálódjanak tovább Flynn valótlan állításai miatt az orosz nagykövettel folytatott beszélgetéseiről. Az FBI igazgatója nem gondolta arra, hogy az elnök azt kéri, hogy az egész elnöki kampányhoz kapcsolódó orosz témát felejtsék el. Bármelyik verzió is volt igaz, Comey szerint mindkét esetben megkérdőjeleződött volna az FBI függetlensége. Az FBI vezetősége ebben egyetértett Comey-val és megegyeztek abban, hogy ezt a beszélgetést titokként kezelik.

(FILES) This file photo taken on January 10, 2017 shows FBI Director James Comey as he testifies during a Senate Armed Services Committe hearing on Russian Intelligence Activities on Capitol Hill in Washington, DC. 
The inspector general of the US Justice Department said January 12, 2017 that it will review allegations surrounding actions by the department and the FBI taken ahead of the November elections, including FBI announcements that Democrats say badly damaged Hillary Clinton's candidacy.Horowitz said in a statement that his office would examine five separate allegations.  They include complaints that announcements by FBI Director James Comey -- including the sensational 11th-hour revelation that the FBI was reopening an inquiry into Clinton after some of her emails were found on the computer of an aide's husband caught up in sexting scandals -- were "based on improper considerations."
 / AFP PHOTO / Tasos Katopodis
Az oroszok után szaglászott, ezért rúghatták ki az FBI vezetőjét
A Kongresszusból is megerősítették, hogy James Comey több pénzt és embert kér az orosz beavatkozás miatti vizsgálathoz. Nem kellett volna.

2017. március 30.

Trump az irodájában hívta fel Comey-t és az orosz kérdést egy felhőhöz hasonlított, amely megakadályozza abban, hogy az ország érdekében cselekedjen. Azt mondta, hogy semmi köze nincs Oroszországhoz, nem volt dolga orosz prostituáltakkal, és mindig úgy gondolta, amikor Oroszországban tartózkodott, hogy lehallgatják. Megkérdezte, hogy mit lehetne azért tenni, hogy “felszálljon a felhő”, mire Comey azt válaszolta, hogy mindent megtesznek a helyzet tisztázása érdekében és az mindenképpen jövedelmező lesz számukra, ha a jól végzett munka után nem fognak semmit találni. Trump ebben egyetértett, de újra kihangsúlyozta, hogy az egész ügy neki milyen sok kellemetlenséget okozt.

Az elnök megkérdezte, hogy miért volt szükség kongresszusi meghallgatásra, mire Comey válasza az volt, hogy mind a republikánus, mind a demokrata párt vezetőinek több információra volt szüksége. Ezért a kongresszus vezetőit tájékoztatták a vizsgált személyekről és arról, hogy nem Donald Trump ellen nyomoznak. Trump mindenképpen azt akarta, hogy ez a nyilvánossághoz is eljusson.

A telefon után Comey felhívta Dana Boente helyettes főállamügyészt, hogy tájékoztassa az elnökkel folytatott beszélgetésről és hogy a tanácsát kéri a következő lépésekről. Boente nem jelentkezett egészen Comey következő, Trumppal folytatott beszélgetéséig.

James Comey (Array)
James Comey

2017. április 11.

Trump megint felhívta Comey-t és megkérdezte tőle, mit tett azért, hogy a nyilvánosság is megtudja, az FBI nem személy szerint az elnök ellen nyomoz. Comey elmondta, hogy Boente válaszára vár a teendőket illetően, mire Trump felvetette, hogy talán az ő embereinek kellene megkeresnie a helyettes főállamügyészt. Comey elmondta, mi ennek a folyamata, Trump pedig úgy válaszolt:

Mert én mindig nagyon lojális voltam magához, nagyon lojális; tudja, volt ez a dolog kettőnk között.

Az FBI igazgatója, nem kérdezett rá, mi volt az a dolog, csak megismételte, hogy a Fehér Háznak kell megkeresnie Boentét. A telefonhívás ezután véget ért és ez volt az utolsó alkalom, hogy Comey Trumppal beszélt.

Retired Lieutenant General Michael Flynn, U.S. national security advisor, arrives to a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Sunday, Jan. 22, 2017. Trump earlier today mocked protesters who gathered for large demonstrations across the U.S. and the world on Saturday to signal discontent with his leadership, but later offered a more conciliatory tone, saying he recognized such marches as a "hallmark of our democracy." Credit: Andrew Harrer / Pool via CNP 

- NO WIRE SERVICE - Photo: Andrew Harrer/Pool via CNP/Consolidated/dpa
Trump lemondásra kényszerített főtanácsadója retteg az orosz kapcsolatai miatti vizsgálattól
El sem megy Michael Flynn a szenátusi meghallgatásra. Közben kikerült egy levél, amely azt látszik alátámasztani, a főtanácsadó már az átvilágítása előtt is hazudott az orosz kapcsolatairól.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Kommentek

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.