Nagyvilág

A Kreml tévéjétől is komoly összegeket kapott Trump volt főtanácsadója

Michael Flynnt az orosz kormány alkalmazottjának nevezte az ügyében vizsgálódó képviselő.

Az RT angol nyelvű orosz állami televíziótól is nagy összegű honoráriumokat kapott Michael Flynn, Donald Trump amerikai elnök lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A képviselőház kormányzati ellenőrzéssel foglalkozó bizottságának demokrata párti tagja, Elijah Cummings hozta nyilvánosságra azokat az emaileket, átutalások dokumentumait és csekkek másolatait, amelyek bizonyítják, hogy Michael Flynn 2015-ben több tízezer dolláros összegeket kapott az RT-tól, és további tekintélyes összegeket utaltak neki orosz vállalatoktól.

Cummings dokumentumokat mutatott be arról, hogy Flynn két hónappal azelőtt, hogy Trump tanácsadójává szegődött volna,

mintegy 34 ezer dollárt kapott az RT-tól azért, mert Moszkvában részt vett egy gálaesten, ahol a díszvacsorán Vlagyimir Putyin mellett ült.

A részvétele eddig is ismert volt, de az nem, hogy pénzt is kapott érte.

Néhány hónappal ezt megelőzően több mint 11 ezer dollárt kapott egy orosz légitársaságtól, októberben pedig hasonló összeget utalt neki a Kaspersky Lab orosz kiberbiztonsági cég amerikai leányvállalata.

A dokumentumokra a CIA bukkant rá, miközben Trump kampánystábjának lehetséges kapcsolatait vizsgálta orosz tisztségviselőkkel.

Flynn lényegében az orosz kormány alkalmazottjaként tevékenykedett, közben Donald Trump mellett dolgozott és hozzájutott titkosított anyagokhoz is – mondta Cummings a CBS csütörtök esti híradójában.

Flynn szóvivője közleményben tudatta, hogy az altábornagy, aki korábban a katonai hírszerzés vezetője volt, minden egyes alkalommal informálta a katonai hírszerzés illetékeseit oroszországi útjai előtt és azokat követően. Cummings erre úgy reagált, hogy ettől függetlenül nem fogadható el Flynn viselkedése, és kérte a védelmi minisztériumot: szólítsa fel az altábornagyot az oroszoktól kapott összegek befizetésére az amerikai államkasszába.

A képviselők vizsgálják, hogy Michael Flynn megsértette-e az Egyesült Államok alkotmányát. Az ugyanis tiltja, hogy aktív vagy visszavonult katonatisztek ajándékot fogadjanak el más országoktól. Az RT televízió független hírcsatornaként határozza meg önmagát, ám az amerikai hírszerző szervek idén januárban nyilvánosságra hozott jelentése az orosz kormányzati propagandagépezet szerves részeként értékelte.

Trump a múlt hónapban mondatta le nemzetbiztonsági főtanácsadói posztjáról Flynnt, mert az altábornagy félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház más tisztségviselőit azokról a megbeszélésekről, amelyeket Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetével folytatott. Nem sokkal lemondatása után az is kiderült, hogy Flynn tavaly nyáron a török kormány lobbistájaként tevékenykedett. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik