Nagyvilág

Az oroszok után szaglászott, ezért rúghatták ki az FBI vezetőjét

A Kongresszusból is megerősítették, hogy James Comey több pénzt és embert kér az orosz beavatkozás miatti vizsgálathoz. Nem kellett volna.

Nagyon meglepett mindenkit az FBI vezetőjének, James Comeynak a hirtelen leváltása, azóta az egész amerikai sajtó a miértek után kutat. Az NBC News egy lépéssel közelebb került a megoldáshoz: azt írják egy kongresszusi tisztviselőre hivatkozva, hogy Comey több pénzt és embert kért az orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálatokra az amerikai törvényhozástől a napokban.

Comey kérését korábban a New York Times is pedzegette, de most már a Kongresszus irányából is megerősítést nyert, hogy ez bizony megtörtént. Ez erősíti azt a narratívát, hogy Comeyt épp azért rakták ki az FBI éléről, mert túl mélyen belement az orosz-ügy vizsgálásába. A Fehér Ház eközben azt mondja, nincs köze az orosz-ügynek a kirúgáshoz, Comey rosszul kezelte Hillary Clinton e-mail botrányát, ez fontosabb ok.

Közben Donald Trump elnök is megszólalt, aki hipokritának írta le a korábban Comey-t kritizáló, de most megvédő demokratákat.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház helyettes sajtótitkára a szokásos helyi kormányinfón elmondta, Trump a megválasztásának napja óta meg akart szabadulni Comey-tól. Ami különösen érdekessé teszi ezt, hogy Trump zárt ajtók mögött találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, azután hangzott el ez a fenti mondat. Lavrovnak egyébként azt mondta, véget kell vetni a szíriai gyilkolásnak.

Lavrov külön, az orosz nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, ahol abszurdnak minősítette, hogy az oroszok beavatkoztak volna az amerikai választásokba. Comey ügyét belügynek nevezte.

Érdekesség, hogy Trump találkozott ugyanezen a napon Henry Kissingerrel, Richard Nixon egykori külügyminiszterével, aki még mindig aktív.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik