Nagyvilág
Retired Lieutenant General Michael Flynn, U.S. national security advisor, arrives to a swearing in ceremony of White House senior staff in the East Room of the White House in Washington, D.C., U.S., on Sunday, Jan. 22, 2017. Trump earlier today mocked protesters who gathered for large demonstrations across the U.S. and the world on Saturday to signal discontent with his leadership, but later offered a more conciliatory tone, saying he recognized such marches as a "hallmark of our democracy." Credit: Andrew Harrer / Pool via CNP 

- NO WIRE SERVICE - Photo: Andrew Harrer/Pool via CNP/Consolidated/dpa

Trump lemondásra kényszerített főtanácsadója retteg az orosz kapcsolatai miatti vizsgálattól

24.hu
24.hu

2017. 05. 23. 07:21

Korábban a témában:

A szenátus hírszerzési bizottsága a lehető legszigorúbban akarja kivizsgálni Michael Flynn, Trump elnök első – és lemondásra kényszerített – nemzetbiztonsági főtanácsadója orosz kapcsolatait – közölték politikusok, miután a volt főtanácsadó közölte, hogy nem tesz eleget a szenátus idézésének.

A hírszerzési bizottság republikánus és demokrata vezető politikusai egyaránt felháborodással fogadták Michael Flynn bejelentését, miszerint nem hajlandó megjelenni a bizottság előtt, és nemcsak vallomást nem tesz, de nem adja át a birtokában lévő dokumentumokat és bizonyítékokat sem. A bizottság a tavalyi elnökválasztási kampányban a Donald Trump munkatársai és orosz tisztségviselők közötti esetleges szálakat vizsgálja, és először csak felkérte Flynnt a megjelenésre, majd amikor erre nem volt hajlandó, akkor büntetés terhe mellett hivatalosan is beidézte őt. Ezt a hivatalos beidézést utasította el hétfőn az altábornagy. A szenátusi bizottság republikánus elnöke, Richard Burr és rangidős demokrata párti politikusa, Mark Warner közös közleményben fejezte ki felháborodását, és ígérte meg a legszigorúbb vizsgálatot az ügyben.

Michael Flynn arra hivatkozva utasította el a szenátus hivatalos idézését, hogy az amerikai alkotmány 5. módosítása lehetővé teszi amerikai állampolgároknak az önmaguk elleni vallomástétel elkerülését. A volt nemzetbiztonsági főtanácsadónak szerdán kellett volna megjelennie a szenátusi bizottság előtt. Hétfőn pedig személyes konzultációt folytatott volna Jason Chaffetz republikánus politikussal, a képviselőház kormányzati ellenőrzéssel foglalkozó bizottsága elnökével, aki azonban lemondta a találkozót.

Közben a The New York Times című napilap hétfőn délután honlapján nyilvánosságra hozta Elijah Cummings demokrata párti képviselő levelét, amelyben a marylandi politikus – pár órával a volt nemzetbiztonsági főtanácsadó bejelentését követően – a Pentagon dokumentumaira hivatkozva részletezi, hogy szerinte Flynn már a kinevezése előtti biztonsági átvilágításon hazudott a külföldi, köztük az Oroszországhoz fűződő kapcsolatairól. Azt állította, hogy valamennyi korábbi külföldi utazásán magánemberként vett részt, s a költségeket vagy személyesen ő, vagy amerikai vállalatok finanszírozták. Elhallgatta viszont például, hogy 2015. decemberében Moszkvában egy gálaest fővendége volt – akit Vlagyimir Putyin orosz elnök mellé ültettek -, s az utazás és ott-tartózkodás több mint 45 ezer dolláros költségeit az RT orosz állami televízió állta.

Miután elhallgatta az igazságot, megkapta a biztonsági átvilágításról szóló igazolást, Donald Trump elnök pedig kinevezte őt nemzetbiztonsági főtanácsadójának. Alig három hét után, még februárban távoznia kellett posztjáról, mert elhallgatta az elnök és az alelnök előtt az Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetével folytatott megbeszéléseit, majd mikor ez kiderült, akkor félrevezette Mike Pence alelnököt e megbeszélések tartalmáról. “Az igazságot mindenképpen feltárjuk” – fogalmazott Twitter-bejegyzésében James Lankford republikánus szenátor, a hírszerzési bizottság tagja.

A szövetségi nyomozóhatóságok szándékos félrevezetéséért Michael Flynn akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. (MTI)

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2012. december 13.
Középiskolások tüntetnek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen a budapesti Széll Kálmán téren 2012. december 13-án.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.