Nagyvilág

Párizsi klímaegyezmény: az EU, Kína és Oroszország betartja a játékszabályokat

Donald Trump amerikai elnök döntését követően az Európai Unió és Kína megerősítette elkötelezettségét a párizsi klímaegyezmény mellett a felek legmagasabb rangú képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján pénteken.

Az Európai Unió és Kína minden korábbinál fontosabbnak tartja a fellépést a klímaváltozás ellen és az átállást a tiszta energiára

– olvasható a nyilatkozatban, amelyet Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke írt alá.

A felek történelmi megállapodásnak nevezték a 2015 végén csaknem 200 ország által aláírt klímavédelmi szerződést, amelyet az amerikai kormányzat egyoldalúan felmondani készül Trump előző napi bejelentése nyomán.

Kreml

Andrej Belouszov orosz elnöki tanácsadó pénteken Szentpéterváron kijelentette, hogy az Egyesült Államok részvétele nélkül működésképtelen a párizsi klímaegyezmény, de Oroszország tartja magát a megállapodáshoz.

Amennyire meg tudom ítélni a kilépés viszonylagos, mert kimondatott, hogy az amerikai kormányzat a problémák igazságosabb megoldására törekszik. De elvi alapon természetesen nagyon sajnálom a történteket, mert nem szabad megváltoztatni a meghozott döntéseket

– mondta az elnöki tanácsadó újságíróknak nyilatkozva.

Természetesen nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államok nélkül a párizsi megállapodás működésképtelen, mert az Egyesült Államok az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó

– tette hozzá.

Belouszov hangsúlyozta, hogy Oroszországnak a párizsi klímaegyezményben való részességét nem befolyásolják a partnerek döntései. Mint mondta, Moszkvában tanulmányozzák az amerikai kilépés lehetséges következményeit.

(kiemelt kép: Europress)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik