Nagyvilág
Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives to address a press conference after attending a plenary session at the European Parliament on the situation in Hungary, on April 26, 2017 in Brussels.
The EU launched legal action against Hungary on April 26 setting up a major confrontation with Prime Minister Viktor Orban who accused Brussels of backing US billionaire investor George Soros instead of his country. Orban has sparked deep unease over legislation that could force the closure of the highly regarded Central European University in Budapest, founded by Soros.
 / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND

Német lap: Orbán a közösség kárára flörtöl Putyinnal

24.hu
24.hu

2017. 04. 27. 16:14

Az előző napi brüsszeli események foglalkoztatták a nemzetközi sajtót Magyarországgal kapcsolatban csütörtökön.
Korábban a témában:

Financial Times

A londoni gazdasági napilap Meg kell mutatni Magyarország illiberális vezetőjének, hol húzódnak a határok címmel megjelent írása szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyre inkább illiberális demokráciája az EU értékeinek meggyalázása.

A brit lap szerint úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány a nyitottság és a tolerancia uniós értékeinek semmibevétele mellett most már közvetlenebb módon megpróbálja az Európai Unió támogatottságát is aláásni. E támogatottság mindazonáltal továbbra is erőteljes a lakosságon belül, jó okkal, hiszen Magyarországnak hatalmas mértékben előnyére vált a tagság a nyugati intézményekben.

Az uniós tagság azonban kötelezettségekkel is jár, és ezek közé tartozik a legmagasabb szintű demokratikus normák betartása, Orbán viszont éppen ezeket a normákat kezdi ki módszeresen a média és a tanszabadság, valamint a fékek és ellensúlyok rendszerének gyengítését célzó lépéseivel.

A Financial Times szerkesztőségi cikke szerint az EU-nak az eddigieknél hatékonyabban kell használnia a rendelkezésére álló korlátozott eszközöket a tagsággal járó szabályok betartatására, és sokkal alaposabban ki kell vizsgálnia azokat vádakat, hogy Magyarországon korrupció övezi az EU-támogatások felhasználását.

A brit lap szerint Angela Merkel német kancellár is erőteljes módon jelezhetné készségét az uniós értékek megvédésére azzal, ha kezdeményezné a Fidesz kizárását az Európai Néppártból.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban addresses the planery session at the European Parliament on the situation in Hungary, in Brussels on Avril 26, 2017.
 The EU parliament heard Orban on rights record and a series of controversial decisions that has sparked concerns about possible European Union punishments against his country. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Fotó: Europress

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A konzervatív német lap a címoldalán Orbán a határvonalon címmel közölte Reinhard Veser írását, aki kiemelte, hogy Orbán Viktor magyar kormányfőnek szüksége van az EU-ra, országának biztonsága és gazdasági fejlődése a közösségtől függ. Ezért rendre pragmatikusan viselkedik, amikor fontos ügyekben dönt az Európai Tanács.

Jól látható volt ez március elején, amikor varsói nemzeti-autoriter elvtársait cserben hagyva támogatta Donald Tusk megerősítését a testület elnöki tisztségében.

Szüksége van az EU-ra bel- és külpolitikai játszmáihoz is, amelyek hatalma erősítését és biztosítását szolgálják – tette hozzá a FAZ szerzője.

Orbán a külpolitikában a Brüsszelből kölcsönzött súllyal tevékenykedik, és a közösség kárára flörtöl olyan politikusokkal, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök, akinek Magyarország az EU- és a NATO-tagság nélkül feleannyira sem lenne érdekes, mint most.

A belpolitikában Orbán az EU-t ellenségképnek használja, ami eddig jól működött, mert taktikailag okosan tevékenykedett, de vigyáznia kell, hogy ne feszítse túl a húrt. Minél inkább autoriter módon kormányoz, annál nehezebb Brüsszelnek megelégednie a budapesti magyarázkodással, és minél gyengébb az EU, annál nagyobb a veszélye annak, hogy Orbán lerombolja mindazt, amire felépítette tevékenységét – emelte ki.

Hozzátette: minél többet táncol Orbán a kiszámított szabályszegéseivel a határvonalon, annál nagyobb problémává válik az EU számára, ezért a legfőbb ideje nagyon világossá tenni számára, hogy ez így nem mehet tovább.

Süddeutsche Zeitung

A német liberális lap Késő, de nem túl késő címmel közölte Cathrin Kahlweit írását, amely szerint nem tudni, Orbán titokban mérgelődik-e azért, mert ezúttal alábecsülte ellenfeleit.

Azonban a felsőoktatási törvény módosítását, a nemzeti konzultációt és a civiltörvényt megkérdőjelező Európai Bizottság fellépése azt mutatja, hogy elveszítette valóságérzékét.

A magyar embereknek az EU ellen fordítását célzó manipulatív üzenetei túl nyersek, az összeesküvés-elméletei nevetségesek

– fejtette ki a Süddeutsche Zeitung szerzője.

Hozzátette, hogy Brüsszel nagyon későn reagált, de nem túl későn.

Magyarországon még az Orbán-rajongók körében is egyre többen úgy vélik, hogy a miniszterelnök ezúttal túl messzire ment, és jó hír, hogy erősödik az igazságtalan, Fidesz-barát választási törvény elleni harag is, így születőben van egy mozgalom, amely meg akarja változtatni ezt a törvényt.

Der Standard

Az osztrák lapban Orbán gonosz kis játéka címmel jelent meg kommentár. Gregor Mayer, a liberális lap budapesti tudósítója szerint az Európai Bizottság legújabb kötelezettségszegési eljárása csak további mozaikdarabja annak a folyamatnak, amelynek során az ország a kommunizmus bukása után Európa-ellenes problémás gyerekké vált.

Mayer úgy látja, hogy ez így megy, mióta 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök lett.

Alig szerezte meg a Fidesz az alkotmányos többséget, elkezdte a másképp gondolkodók és az alapjogok elleni autoriter kísérletét

– írja a szerző.

Mayer szerint Orbán mindig meghátrált, mikor az ellene irányuló jogos felháborodási hullámok lecsendesedtek.

A szerző úgy látja, hogy a felsőoktatási reform és az EU-ellenes közvélemény-kutatás esetében is hasonló történhet majd.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban takes part in a planery session at the European Parliament on the situation in Hungary, in Brussels on Avril 26, 2017.
 The EU parliament heard Orban on rights record and a series of controversial decisions that has sparked concerns about possible European Union punishments against his country. / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Fotó: Europress

Politico

A brüsszeli hírportál azt írta, hogy Orbán Viktornak belpolitikai szempontból még a kezére is játszhat, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely a bírálók szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).

A cikk szerzője hangsúlyozta, komoly problémát jelent, hogy átlagosan 22 hónapig tart a kötelezettségszegési eljárások lezárása Magyarország esetében, márpedig a CEU elnök-rektora szerint az intézmény működése már szűk nyolc hónap múlva, jövő januártól veszélybe kerül, ha a jogszabály a jelenlegi formájában hatályos marad.

Mint írták, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt eddig mindig összezárt, amikor a magyar kormány semmibe vette az európai szabályokat, a CEU-t célba vevő törvénnyel azonban változni kezdett a helyzet.

A Politico emellett felidézte, hogy Magyarország ellen “mindössze” 23 kötelezettségszegési eljárás van folyamatban, míg ez a szám Németország esetében 55.

The Wall Street Journal

Az amerikai lap a történtek kapcsán kiemelte, hogy a magyar kormánnyal szembeni bizottsági fellépésre mindössze néhány nappal azt követően került sor, hogy Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület vezetője szokatlan módon még a francia elnökválasztás második fordulója előtt támogatásáról biztosította Emmanuel Macront, a centrista jelöltet.

Nem véletlen ezeknek az időzítése

– közölte egy névtelenséget kérő uniós tisztségviselő a lappal. Egy kollégája pedig arról számolt be, hogy rendkívül nagy a tét, minthogy a populista erők EU elleni térnyerése hamis állításokon alapul, ezért már nem védekező, hanem támadó stratégiáról van szó.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban addresses a press conference after attending a plenary session at the European Parliament on the situation in Hungary, on April 26, 2017 in Brussels.
The EU launched legal action against Hungary on April 26 setting up a major confrontation with Prime Minister Viktor Orban who accused Brussels of backing US billionaire investor George Soros instead of his country. Orban has sparked deep unease over legislation that could force the closure of the highly regarded Central European University in Budapest, founded by Soros.
 / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Fotó: Europress

Le Soir

A belga napilap a magyar kormány Brüsszelt és Soros Györgyöt támadó politikájával foglalkozó írásában Ian Buruma történészt idézte, aki szerint a Nyugat legnagyobb ellenségei azok, akik a nyugati civilizáció megmentőiként tüntetik fel magukat: Orbán, Kaczynski, Le Pen, Geert Wilders és Donald Trump.

Mint írták, érthető Orbán harca Soros ellen, a magyar származású amerikai üzletember ugyanis jelenleg az egyik legnagyobb támogatója azoknak, akik a korábban demokratikusan megválasztott, azóta azonban a polgári szabadságjogok lebontásán dolgozó vezetők ellen küzdenek Magyarországon és Lengyelországban.

Libre Belgique

A szintén belga napilap cikke szerint Orbán Viktor hidegzuhanyt kapott a szerdai, európai parlamenti vita során.

Maria Udrescu, a cikk szerzője szerint a büszke és határozott magyar kormányfő nem tulajdonított jelentőséget az uniós kritikáknak, annak ellenére, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás indításával tette nyilvánvalóvá, hogy a magyar intézkedések uniós jogba ütköznek.

Udrescu úgy vélekedett, a vita során a magyarok hiába védték azon álláspontjukat, hogy politikájuk nem Európa-ellenes, mondanivalójuk nacionalista felhangja miatt csak a hasonló nézeteket valló képviselőket hódította meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Ma kiderül, mennyire erős a Fidesz

Kommentek

Happy children girl and boy brother and sister eating strawberries with milk
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.