Külföld
(FILES) This file photo taken on February 06, 2017 shows National Security Advisor Michael Flynn (L) and US President Donald Trump (R) upon arrival at MacDill Air Force Base in Tampa, Florida to visit the US Central Command and Specials Operations Command. 
The White House announced February 13, 2017 that Michael Flynn has resigned as President Donald Trump's national security advisor, amid escalating controversy over his contacts with Moscow. In his formal resignation letter, Flynn acknowledged that in the period leading up to Trump's inauguration: "I inadvertently briefed the vice president-elect and others with incomplete information regarding my phone calls with the Russian ambassador." / AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Egy ekkora balhéba Trumpon kívül minden elnök belebukott volna

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2017. 02. 14. 16:34

Korábban a témában:

Érthetetlen, hogy Michael Flynn hogy lehetett ennyire ostoba.

Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója régóta ketyegő bomba volt a Fehér Házban, most pedig fel is robbant. Flynn kedden mondott le, miután nemcsak az derült ki, hogy Trump hivatalbalépése előtt folyamatosan egyeztetett az orosz nagykövettel az Oroszország elleni szankciókról, hanem az is, hogy erről később hazudott. Azt persze nem tudni, hogy csak a nyilvánosságnak hazudott-e, vagy az elnöknek is.

Trump beiktatása előtt Flynn hónapokon keresztül kapcsolatban volt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel. A többi közt arról is beszélgettek, hogy az Egyesült Államok egy esetleges Trump-elnökség alatt el akarja majd törölni az Oroszországgal szembeni szankciókat. Flynnt megérte puhítani az oroszoknak, mert Putyint és az orosz gazdaságot máig a nyugati szankciók viselik meg a legjobban.

Az teljesen megszokott, hogy a hamarosan hivatalba lépő kormányzatok tagjai egyeztetnek a külföldi vezetőkkel. Az már kevésbé, hogy ezek folyamatos és rendszeres egyeztetések. Ráadásul Flynn rögtön elismerte, hogy aznap beszélt a nagykövettel, amikor Barack Obama szankciókat szabott ki Oroszországra és kitiltott többtucat orosz diplomatát az Egyesült Államokból. De akkor még csak egyetlen telefonhívásról volt szó.

Egyeztettek, kettő lett belőle

Később viszont kiderült, hogy nem egy telefon volt, hanem több, és rendszeresen találkoztak is. Ez azért különösen necces helyzet, mert Flynn tanácsai és ígéretei alapjaiban befolyásolhatták az orosz vezetés döntéseit, amivel konkrétan az amerikai nemzetbiztonságot sodorták veszélybe.

Főleg akkor látszik az egyeztetések hatása, ha figyelembe vesszük, milyen nyugodtan reagált Vlagyimir Putyin a kitiltásokra. Konkrétan nem csinált semmit, megvárva, hogy az Obama-adminisztráció után egy számára szimpatikusabb amerikai kormány lépjen hivatalba. Trump később a Twitteren meg is dicsérte a döntést, ami szerinte nagyon okos lépés volt. Kérdés persze, hogy ő akkor tudta-e már, hogy az egyik legközelebbi embere folyamatos kapcsolatban állt az oroszokkal.

(FILES) This file photo taken on January 22, 2017 shows US National Security Advisor Michael Flynn as he flashes the v-sign while awaiting the arrival of  US President Donald Trump for the swearing-in of the White House senior staff at the White House in Washington, DC.
Flynn, stands accused of inappropriate contacts with a foreign government and of misleading the US vice president. White House officials said that Flynn has apologized to Pence, resigned on February 13, 2017.  / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Fotó: AFP / Europress / Mandel Ngan

Trump egyébként később tényleg beszélt arról, hogy el kellene törölni az Oroszországgal szembeni szankciókat. Azt mondta, hogy ha az oroszok segítenek Amerikának a terroristák elleni harcban, akkor miért is kéne őket büntetni.

Amatőrbe csalták

Az ostobasággal pedig arra utaltam, ahogy Flynn és Kiszljak ezt az egészet intézték. Telefonon beszéltek, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a washingtoni orosz nagykövet telefonját lehallgatják. Ugyanígy lehallgatják a moszkvai amerikai nagykövetét is. A diplomácia így működik. Ezt pedig Flynnek, aki évekig a védelmi hírszerzés vezetője volt, tudnia kellett.

Később aztán egy nyilvános interjúban többször is letagadta, hogy beszélt volna Kiszljakkal, majd amikor felhívták rá a figyelmét, hogy nem mond igazat, azt mondta, hogy rosszul emlékezett.

Flynn elég közel állt Donald Trumphoz. Ugyan az elnök többször is úgy írta le őt, mint aki túl sokat beszél és néha nagyon idegesítő, mégis ő volt az, akit Trump a kiszivárgott hírek szerint hajnali háromkor felhívott, hogy az erős, vagy a gyenge dollár a jó az amerikai gazdaságnak. Az pedig, hogy Trump legközelebbi, nemzetbiztonsággal foglakozó tanácsadója (ha nem számítjuk Steve Bannont) pont Oroszországgal állt le, még neccesebbé teszi a helyzetet.Ebbe konkrétan más elnökök már belebuktak volna.

Trumpot korábban is többször vádolták azzal, hogy minimum erősen élvezi Oroszország támogatását. A CIA és más hírszerző szervek előálltak egy olyan közös jelentéssel, amiben szerepelt az, hogy Oroszország aktívan befolyásolta az amerikai választásokat Donald Trump érdekében. Aztán ott volt az a 33 oldalas privát jelentés is, amit a Buzzfeed közölt. Ebben nemcsak arról írtak, hogy Trumpot zsarolnák az oroszok, hanem arról is, hogy a Trump-stábnak szoros orosz kapcsolatai vannak. Bizonyíték nem volt, de már maga a vád is van annyira erős, hogy Trump kicsit hátrébb lépjen Oroszországgal szemben.

Rex felügyelő

Főleg, hogy még Rex Tillerson külügyminiszter is egészen remek kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal és az oroszokkal. Amiben persze van munka, Tillerson évekig a világ egyik legnagyobb olajcégét, az Exxont vezette. Ennek ellenére ő mégis határozottan lépett fel Oroszországgal szemben. Nem úgy, mint Trump, vagy Flynn.

Tegyük fel, hogy Barack Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója a beiktatása után néhány héttel – miközben a szélsőjobb Obamát azzal vádolja, hogy titokban muszlim – hazudik arról, hogy telefonon egyeztetett a szankciókról az iráni nagykövettel, majd lebukik. Obama nem sokáig maradt volna elnök. Gyakorlatilag minden más elnök belebukott volna egy ilyen botrányba. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hírszerzés már tavaly szólt a Fehér Háznak, hogy Flynnel para van, Mike Pence alelnök pedig konkrétan hazudott, amikor arról beszélt, hogy Flynn és a nagykövet nem tárgyaltak a szankciókról.

Flynn távozása egyébként nem lesz kifejezetten fájó. Vele is inkább sűrűbben voltak a Fehér Házban, mint többen. A tanácsadó egész életében demokrata, és egész életében rendkívül erőszakos vezető volt. Barack Obama konkrétan engedetlenségért váltotta le a védelmi hírszerzés vezetői posztjáról egy évvel a nyugdíjazása előtt. És nem ez volt az egyetlen engedetlensége, a karriertörténetében folyamatosan kerülnek elő a kisebb, vagy nagyobb botrányok.

Flynn, a provokátor

Arról nem is beszélve, hogy Flynn egészen bámulatosan iszlamofób volt. Egyenlőségjelet tett az iszlám és a terrorizmus közé, majd a politikai ideológiák rákjának nevezte azt. Szerinte a muszlimoktól félni nem vallásgyűlölet vagy rasszizmus, hanem racionális reakció. Közben meg olyan országok finanszírozták, mint Törökország, vagy Szaúd-Arábia. 

Pedig a katonai hírszerzésnél még messze nem volt ennyire elborulva. Stanley McChrystal mellett ő volt a középső parancsnokság hírszerzésének vezetője az afganisztáni háború alatt. Flynn akkoriban még ügyes és nüanszokra figyelő vezető volt, aki hatékonyan tette magáéva az akkor uralkodó katonai doktrínát, a counterinsurgency-t. Annyira jó volt a munkájában, hogy McChrystal leváltása után David Petreaus is megtartotta.

Egyszerűen röhejes, hogy idáig jutott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.