Nagyvilág

Akkor most magára hugyoztatott Trump, vagy nem?

És azt hallotta, hogy Oroszország megtámadta Amerikát, Donald Trump pedig Vlagyimir Putyin kutyája? Pedig két jelentés is kijött mostanában, ami ezt állítja. Vagyis inkább azt mondják róluk, hogy ezt állítják.

A legfrissebb jelentés pont szerdán érkezett. Először a CNN jelentette be, hogy van egy 35 oldalas jelentés, amiben elég bátor állítások szerepelnek Donald Trump orosz kapcsolatairól. Végül a Buzzfeed úgy döntött (PDF), hogy lehozza a komplett 35 oldalas jelentést, ami mondjuk kattintásvadászatnak mindenképp sikeres volt, de morálisan talán kicsit deficites döntés. A jelentést senki nem erősítette meg, egy magáncég megbízásából egy magánember készítette (valószínűleg egy Christopher Steele nevű volt brit titoksszolga volt az), elég sok mindenben sántít, de nagyon magabiztosan állít egészen bátor dolgokat a leendő elnökről.

Többek között ezeket:

  • Az orosz kormány öt éve folyamatosan építi fel Donald Trumpot. A cél, hogy gyengítsék a nyugatot.
  • Oroszországban még kedvezményes ingatlanüzletekkel is megpróbálták magukhoz édesgetni, de ezeket visszautasította. A Kremlből érkező pletykákat viszont meghallgatta.
  • Az FSB (a volt KGB) egyik volt vezetője szerint Trumpról annyi terhelő anyagot szedtek össze, hogy simán zsarolni tudják.

Konkrétan arról van szó, hogy Trump kivette a moszkvai Ritz elnöki lakosztályát, ahol Obamáék laktak korábban, és prostituáltakkal magára hugyoztatott, amit a szaknyelv aranyesőként ismer.

  • Clintonról évek óta gyűjtik a terhelő adatokat lehallgatott telefonok alapján, amelyeket személyesen Putyin szóvivője kezel. De ezeket még Trump se kapta meg.

Ez a jelentés szinte minden nagyobb lap szerint hetek óta kering a washingtoni sajtóban, de senki nem merte lehozni, mert nem tudtak belőle semmit megerősíteni. A Buzzfeed viszont nem szórakozott olyasmivel, hogy megerősítsenek bármit, egyszerűen lehozták. Ben Smith főszerkesztő szerint tudták, hogy az anyagot nem lehet megerősíteni, de a Buzzfeed elve az, hogy ha kételkedsz benne, hogy le lehet valamt hozni, vagy nem, akkor inkább hozd le. Lehet ezzel vitatkozni, de már mindegy. Az az érdekes, hogy mi szerepel ebben a 35 megerősíthetetlen oldalban.

Aranyeső a családodra

Kezdjük az elején. Donald Trump még egy éve sem lehetett biztos abban, hogy valaha elnökjelölt lesz, nemhogy öt. Ráadásul bátor ötlet lett volna öt évvel ezelőtt egy liberális New York-i milliárdost kócsolni Obama ellen. A második állítás egyből arról szól, hogy nem engedett az orosz csábításnak, csak a pletykákat (információt) hallgatta meg.

Az aranyeső-gate a legfurcsább. Egyrészt eddig semmilyen jele nem volt annak, hogy Trumpnak perverz szexuális szokásai lennének, másrészt Trump nem ostoba, hogy Oroszországban csinálja ezeket, ahol tudhatja, hogy megfigyelik.

De a kép annyira plasztikus, hogy az ember képtelen kiverni a fejéből.

Itt szerepel a jelentésben a kompromat kifejezés is, ami elég erős vörös zászló, hogy valaki úgy akar feltűnni, mintha értene Oroszországhoz.

A jelentés másik furcsasága, hogy arra céloz, hogy az orosz kormány zsarolhatja Donald Trumpot. De könyörgöm, Trumpot nem lehet zsarolni, ha nem bukott bele abba, hogy nem adta ki az adóbevallását, hogy hangfelvétel van arról, hogy nőket zaklat, vagy hogy egy fogyatékkal élő újságírót gúnyol, akkor ezt az embert mivel lehetne zavarba hozni? Trump saját magáról mondta, hogy ha New York közepén lőne agyon valakit, a szavazói még jobban szeretnék miatta. Egyszerűen zsarolhatatlan, ez a zsarolásos, terheléses vonal teljesen fals.

A negyedik állítás nem feltételez semmilyen viszonyt Trump és Oroszország között.

Vagy valami, vagy megy valahová

Elég szokatlan ez az egész jelentés. Konkrétan nem tudni, honnan jött, kinek a megbízására készítették, és ki mit akar vele elérni. Ehhez képest még a korábbi kormányzati jelentés is egy erős dokumentum volt arról, hogy Oroszország hackelte meg a Demokrata Pártot. Tényleg, nézzük meg azt is gyorsan.

Kezdjük ott, hogyan is lehet azonosítani egy hackertámadást, ezt ugyanis nagyjából érteni kell ahhoz, hogy értelmezni tudjuk, mi is áll pontosan az eddig nyilvánosságra hozott jelentésekben. Mint minden szakembernek, a hackereknek is megvannak a módszerei, amelyekkel dolgoznak. Egy adott hacker munkája onnan azonosítható be utólag, hogy milyen programokat, hogyan, mikor használt. Ahogy egy újságcikkben is viszonylag könnyű felismerni az adott újságíró stílusát a szavak, fordulatok, mondatszerkezetek alapján, a legtöbb hackernek is megvannak szokásai. A jelentések elsősorban arra támaszkodnak, hogy a korábbi szokásokat összevetik a legfrissebb támadással, és az egyéni stílusjegyek alapján beazonosítják a feltételezett elkövetőt.

Arról, hogy ezt mennyire sikerült alátámasztani, az Ars Technica írt egy nagyobb elemzést. Ők azt mondják, hogy nem nagyon. Szerintük a jelentés összecsapott, és annak ellenére sem tartalmaz bizonyítékot arra, hogy az orosz állam ügynökei állnának a támadások mögött, hogy ezt lassan mindenki tényként kezeli. A 13 oldalas Joint Analysis Report magáncégek és a hírszerzés közös munkája volt.

Rázva, nem keverve

A jelentés fogalmakat, szereplőket és módszereket is kever, ami miatt az Ars Technica szerint nem ébreszt különösebb bizalmat. Konkrét programneveket kevernek feltételezett orosz hackercsoportokkal (amelyeket egyébként ők neveztek el, csak korábban, ezek a csoportok nem hívják saját magukat CozyBearnek, vagy Sednitnek, de még Guccifernek sem, ezeket a neveket az amerikaiak adják).

Sőt, Oroszországban és Ukrajnában informatikusok és hackerek ezrei által használt programok jelenlétét tulajdonítják bizonyítéknak arra, hogy az orosz állam keze van a támadásokban, miközben nyilvánvalóan összemossák azt, hogy egy hacker orosz, vagy az orosz államnak dolgozik. Ahogy Magyarországon, vagy az Egyesült Államokban, úgy Oroszországban sem minden hacker dolgozik a katonai hírszerzésnek.

Robert M. Lee, a Dragos nevű biztonsági cég vezetője például azt mondta, szerinte a riport összecsapottságán látszik, hogy több szakértőcsoport illesztette össze, akiknek különböző módszereik és motivációik voltak. Szerinte egyébként az látszk, hogy a szakértők jók, de a szöveg a végére annyi fókuszcsoporton és bizottságon ment keresztül, hogy szinte minden érdekes és értékes kikerült belőle.

Szenteste hackelnek

A cikkben megszólaló többi szakértő is azt mondja, hogy a jelentés nagyrészt már korábban is nyilvános “bizonyítékokhoz” nyúl vissza. Olyanokhoz, mint hogy a hackertámadások akkor történtek, amikor Oroszországban munkaidő van, és hogy a hackerek karácsonykor is dolgoztak, az Oroszországban ünnepelt ortodox karácsony alatt viszont nem.

A jelentés arra semmiképpen sem jó, hogy bizonyítsa azt az állítást, hogy az orosz katonai hírszerzés, a GRU közvetlenül fizetett embereket azért, hogy feltörjék a Demokrata Párt szervereit, majd ezekkel visszaélve Donald Trump javára fordítsák az elnökválasztást. Sőt, ezt valószínűleg nem is lehet bizonyítani, mert az elkövetők nehezen beazonosíthatóak, és ha még sikerülne is beazonosítani őket, akkor még nehezebb lenne bebizonyítani, hogy kinek a megbízásából tették mindezt.

Csak az a kérdés, hogy ha nincs füstölgő fegyver, akkor mért csinál úgy az amerikai titkosszolgálat, mintha lenne. Természetesen továbbra is elképzelhető, hogy Oroszország áll a támadások mögött, és hogy Putyin aktívan befolyásolta az amerikai választást. Okuk is lenne rá, meg lehetőségük is, csakhogy továbbra sincs bizonyíték arra, hogy ez így is történt.

De nem is igazán kell bizonyíték.

A világ nagy része a két kiszivárgott jelentésből annyit jegyzett meg, hogy

  • Oroszország megtámadta az Egyesült Államokat,
  • Trump pedig Putyin bábja.

Még akkor is, ha mindkettő esélyes, de egyikre sincs bizonyíték. Igazából megint ott tartunk, hogy senki nem tud semmit,

de valami van.

Trump belecsöppent egy nagyon durva titkosszolgálati játszma közepébe, ahol még azt sem tudjuk, ki harcol kivel, nemhogy mit szeretnének elérni. Nagy kérdés, hogy Trump hogy fog ebből kijönni. Többet máris elkezdtek amellett érvelni, hogy bizalmatlansági indítvánnyal kell megbuktatni, amint lehet. De még az is kérdés, hogy az egyész balhé Trump megbuktatására megy-e ki.

A jelentések és az eddigi bizonyítékok nagyon sántítanak. Nem lehet bizonyítani, hogy tényleg az oroszok hackeltek volna, mégis mindenki ezt állítja. De nem is feltétlenül számít, hogy lehet-e ezt az egészet bizonyítani, csak az, hogy az emberek megjegyezzék azokat a dolgokat, amiket most határozottan állítanak nekik.

Ha viszont ennek az egésznek az a célja, hogy Amerika megosztottabb legyen, akkor nem Trump, hanem az amerikai hírszerzés tesz érte a legtöbbet. Ez a két jelentés többet ér Oroszországnak, mint bármi, amit az orosz propaganda valaha el tudott érni.

Amerika épp felfalja önmagát. Kérdés, hogy Trump túléli-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik