Nagyvilág

Forró drót: Trump felizzította

Amerikai elnökként először beszélt telefonon az orosz és a francia államfővel, illetve a német kancellárral.

A megbeszélésekről szűkszavú közleményt adtak ki Moszkvában, Párizsban és Berlinben. A Kreml tudatta, hogy Trump és Putyin megbeszélése jó hangulatú volt, számos témakört érintett. Szó volt a terrorizmus elleni harcról, a közel-keleti helyzetről, az arab-izraeli konfliktusról, a hadászati stabilitásról, az atomfegyverek terjesztésének tilalmáról, az iráni atomprogramról, a Koreai-félsziget helyzetéről és a kelet-ukrajnai válságról is.

Megállapodtak abban, hogy javítani fogják a partneri együttműködést minden területen. Trump és Putyin egyaránt hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok helyreállításának fontosságát, de nem került szóba az Oroszország elleni amerikai szankciók enyhítése, amire a minap már tett utalásokat az új amerikai elnök.

A két politikus megállapodott abban, hogy rendszeressé teszik személyes kapcsolataikat. A két elnök amellett szállt síkra, hogy meg kell teremteni az amerikai és az orosz hadműveletek “valós koordinációját” az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet és más terrorcsoportok elleni harcban Szíriában.

Trump és Putyin telefonbeszélgetése kapcsán több vezető moszkvai politikus arról beszélt, hogy a két elnök eszmecseréje jó kezdőlökést ad a kétoldalú kapcsolatoknak. Kiemelték azt is, hogy az IÁ elleni harc összehangolása minőségi elmozdulást jelentene a két ország viszonyában.

Merkellel is egyetértett

A Kreml által kiadott közleménnyel nagyjából egy időben hozták nyilvánosságra Berlinben Trump és Merkel közös közleményét az első telefonbeszélgetésről. A két politikus egyetértett abban, hogy a NATO “alapvető fontosságú” szerepet játszik a transzatlanti együttműködésben és a nemzetközi biztonság fenntartásában.

Egyetértettek abban, hogy a NATO-tagországoknak méltányosan ki kell venniük részüket a kollektív biztonságuk megteremtésében. Steffen Seibert berlini kormányszóvivő ehhez annyit tett hozzá, hogy Trump és Merkel osztotta azt a véleményt is, hogy tovább kell mélyíteni Németország és az Egyesült Államok kapcsolatait, erősíteni kell az együttműködést a terrorizmus és az erőszakos szélsőségesség ellen, a közel-keleti, közép-ázsiai és észak-afrikai helyzet stabilizálásáért.

Hollande figyelmeztette

A francia elnöki hivatal szerint Francois Hollande a protekcionizmus veszélyeire figyelmeztette amerikai kollégáját. A francia államfő szerint Donald Trump protekcionista megközelítése gazdasági és politikai következményekkel járhat.

Egy instabil és bizonytalan világban a bezárkózás zsákutcába vezet

– fogalmazott Francois Hollande, aki arra is felhívta az amerikai elnök figyelmét, hogy tiszteletben kell tartani a demokratikus értékeket.

A NATO-ra kitérve hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség alapvetően szükséges, és felhívta amerikai kollégájának a figyelmét a párizsi klímavédelmi megállapodás fontosságára is. Közölte azt is, hogy Párizs folytatni fogja az Európai Unió megerősítését szolgáló intézkedéseit minden területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik