Nagyvilág

Sigmar Gabriel lesz Angela Merkel kihívója

Legalábbis a Bild így tudja a szociáldemokrata pártból kiszivárgó hírek alapján.

Sigmar Gabriel pártelnököt jelölik a német szociáldemokraták a kancellári posztra – közölte kedden a Bild német napilap.

A párt magas rangú illetékeseitől úgy értesültek: Gabriel jelöltségének nincs alternatívája. Korábban felmerült Martin Schulz neve, de az Európai Parlament leköszönő elnöke nem erősítette meg, hogy szeretne indulni a kancellári tisztségért, és ennek esélye azért is csökkent, mert várhatóan ő lesz Frank-Walter Steinmeier utóda a külügyminisztérium élén.

Sigmar Gabriel szóvivője ugyanakkor csak annyit volt hajlandó közölni, hogy a szociáldemokraták január 29-én hoznak hivatalos döntést arról, kit jelölnek a kancellári posztra. Úgy tudni, Gerhard Schröder volt kancellár arra szólította fel a pártelnököt: álljon ki határozottan, hogy akar-e kancellárjelölt lenni, mert ha nem, ő maga kész ismét ringbe szállni.

A felmérések szerint Gabriel népszerűbb elődeinél a szociáldemokrata párttagok körében, de a legnagyobb esély arra van, hogy a választások után is Angela Merkel lesz a kancellár, és marad a konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik