Nagyvilág

Steinmeier lehet az új német államfő

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a német kormánypártok közös jelöltje az államfői tisztségre – jelentette be hétfőn Berlinben Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke.

A politikus elmondta, hogy a koalíciós partnerek vezetőivel, Angela Merkel kancellárral, a kereszténydemokrata CDU elnökével és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU elnökével együtt szerdán mutatják be hivatalosan a közös államfőjelöltet. Erre csak időpont-egyeztetési gondok miatt kell várni szerdáig.

A külügyminiszteri tisztség betöltéséről később döntenek, Frank-Walter Steinmeier egyelőre a német diplomácia vezetőjeként dolgozik tovább

– tette hozzá Sigmar Gabriel.

Az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlés február 12-én ülésezik.

A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) politikusának jelölését az államfői posztra, jelentették hétfőn nemzetközi hírügynökségek.

A Reuters, az AFP és a dpa egybehangzó jelentése szerint a CDU elnökségének telefonkonferenciáján megállapodtak abban, hogy elfogadják az SPD javaslatát a Joachim Gauck távozásával megüresedő szövetségi elnöki tisztség betöltésére, így Steinmeiert támogatják majd az államfőválasztásra hivatott szövetségi közgyűlés (Bundesversammlung) február 12-ére tervezett ülésén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik