Nagyvilág

Spiegel: Martin Schulz nem akar Merkel kihívója lenni

Pedig a német szociáldemokraták közül sokan reménykedtek benne.

Martin Schulz, az Európai Parlament leköszönő elnöke úgy döntött, nem lesz a jövő évi német szövetségi választáson a szociáldemokraták (SPD) elnökjelöltje – írta pénteken a Der Spiegel. Ezzel eldőlhet, hogy az SPD elnöke, Sigmar Gabriel lesz a kereszténydemokrata Angela Merkel kihívója.

Schulz még novemberben közölte, hogy nem indul újra az Európai Parlament elnökségéért. A Spiegel Schulzhoz közeli, meg nem nevezett forrásokból értesült arról, hogy karácsony előtt azt is jelezte a párt felé, hogy a kancellárjelöltséget sem vállalja.

A szociáldemokraták jelenleg a CDU-CSU pártszövetséggel koalícióban kormányozzák Németországot. Az SPD-ből sokan reménykedtek abban, hogy Schulz vállalja a kancellárjelöltséget Gabriellel szemben, akire a „Mr. Cikkcakk” gúnynevet is ráaggatták politikai irányváltásai miatt.

A Forsa közvéleménykutató december 28-i adatai szerint egyébként a Merkel vezette konzervatív pártszövetség népszerűsége 38 százalékon áll, mögöttük második helyen a szociáldemokraták vannak 20 százalékos támogatottsággal. A bevándorlásellenes AfD 12 százalékon áll. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik