Nagyvilág

Sas támadt Trumpra – az elnökválasztás legemlékezetesebb pillanatai

Donald Trumpot megtámadja az Egyesült Államok jelképe, Hillary Clinton elájul, Ben Carson pedig zavart mosollyal szerencsétlenkedik. A világ legszórakoztatóbb politikai cirkusza idén egymás után ontotta a csodás pillanatokat. Ezekből válogattunk.

Ha politikáról van szó, nincs semmi, ami szórakoztatóbb lenne az amerikai elnökválasztásnál. A mostani pedig különösen ütősre sikerült. Szinte minden napra jutott egy vicces, megdöbbentő, kínos vagy nevetséges mozzanat. Természetesen leginkább Donald Trumpnak köszönhetően, aki vérbeli showmanként teljesen magáévá tette a 2016-os elnökválasztást.

Donald Trumpot megtámadja az Egyesült Államok jelképe

A Time magazin fotósa úgy gondolta, jópofa dolog lesz egy fehérfejű rétisassal lefényképezni Donald Trumpot. Az eredmény a 2016-os elnökválasztás talán legemlékezetesebb videója lett – bár 2015 decemberében hozta nyilvánosságra a Time. Ráadás: a sas neve Uncle Sam. Ami az Egyesült Államok beceneve.

Ben Carson (és Donald Trump) elveszett várakozása

Mint egy kabaré, úgy indult a republikánus elnökjelöltek február 7-i televíziós vitája New Hamshire-ben. Az első vitázó, Chris Christie New Jersey-i kormányzó még ahogy kell, szépen felsétált a pódiumra, miután szólították. Aztán teljes volt a kavarodás.

Ben Carson már csak zavartan álldogált a színpad szélén, miután az ABC News moderátorai szólították, majd nemsokára csatlakozott hozzá Donald Trump is, és már ketten tébláboltak teljesen zavartan, miközben mindenki más elfoglalta a helyét. Végül már csak akkor jöttek elő, amikor már az összes többi jelölt megjelent.

Illetve nem is az összes. Mert John Kasich ohiói kormányzóról mindenki megfeledkezett. (A választók is.)

Chris Christie, a vén róka lealázza az ifjú titán Marco Rubiót

Az ABC News február 7-ei vitája nem csak a kínosan nevetségesre sikerült bevonulásról maradt emlékezetes. Ez volt a pillanat, amikor a 2015-ben még komoly esélyesnek gondolt Marco Rubio floridai szenátor akkora pofonba szaladt bele az esélytelen Christietől, hogy talán még most is piros tőle az arca. A téma a jelöltek politikai és vezetői tapasztaltsága volt, amikor Rubio pár percen belül kétszer mondta el Barack Obamát támadó szövegét – szóról szóra ismételve el a betanult mondatokat, miközben Christie-t támadta.

Christie nem is hagyta annyiban, kijelentve, Rubio csak annyit tud, hogy felmondja a „betanult 25 másodperces szöveget”. Erre mit reagál Rubio? Alig egy perccel később harmadszor elismétli ugyanazt. „Itt van! Itt van! A betanult 25 másodperces beszéd!” – vetette közbe azonnal Christie. A közönség imádta. Rubio tanácsadói pedig közben biztos a fejüket foghatták szégyenükben.

Trump farokméretével dicsekszik egy tévés vitán

Rubio nem csak Christie-t próbálta (sikertelenül) támadni, hanem Trumpot is (szintén sikertelenül). Kétségbeesetten próbálkozott mindenféle taktikával, köztük savazós poénokkal. Február végén egy kampánygyűlésen azzal próbálta nevetségessé tenni a milliárdos üzletembert, hogy kicsi a keze, ami (ezt nem mondta ki, csak utalt rá) egyet jelent azzal, hogy péniszének is kicsinek kell lennie.

Trump nem hagyta annyiban. Egy pár nappal később tartott televíziós vitán felidézte Rubio kézfejes támadását:

A kezeimre utalva közölte, ha azok kicsik, valami másnak is kicsinek kell lennie. Garantálhatom, hogy arrafelé nincsen probléma.

Christie „mi a fenét keresek én itt” arckifejezése Trump mögött

Mémek ezreit szülte New Jersey kormányzójának rémülettel teli arckifejezése, amivel Trump mögött állt a milliárdos üzletember győzelmi sajtótájékoztatóján, a szuperkeddi előválasztások után. Akkor még úgy tűnhetett, nagy hibát követett el azzal, hogy egy héttel korábban elsőként állt be Trump mögé egykori riválisai közül.

 

Melania Trump lenyúlta Michelle Obama beszédét

A nyári republikánus elnökjelölő gyűlés első napjának legjobb pillanata volt Melania Trump beszéde, amit a közönség imádott és még a mindent kritizáló politikai elemzők is csodásnak tartottak. Aztán alig egy-két óra alatt kiderült, hogy a szép szónoklat egy része bizony lopás. Ráadásul Trump felesége (vagy szövegírója) nem is akárkinek a szavait nyúlta le.

A „kölcsönvett” mondatokat ugyanis Michelle Obama mondta el, a Demokrata Párt 2008-as elnökjelölő gyűlésén, amikor bemutatta férjét, Barack Obamát.

Trump a Kennedy-gyilkossággal hozta kapcsolatba Ted Cruz apját

Május elején már csak Ted Cruz texasi szenátor volt az egyetlen, akinek volt valamennyi esélye Trump megállítására, nem csoda, hogy a bombasztikus kijelentéseiről ismert ingatlanmágnás őt helyezte a célkeresztbe. Mindent megtett, hogy lejárassa, és még attól sem riadt vissza, hogy az általában csak szennylapként emlegetett National Enquirer egyik cikkére hivatkozva arra utalgasson, hogy Cruz apja segítséget nyújtott John F Kennedy elnök merénylőjének, Lee Harvey Oswaldnak.

A személyeskedő támadás kiakasztotta Cruzt, aki utána minden korábbinál keményebb szavakat használva kelt ki Trump ellen. „Most először elmondom, mint gondolok valójában Donald Trumpról” – kezdte Cruz, majd „beteges hazudozónak”, valamint „önimádónak” nevezte az üzletembert, aki szerinte teljesen amorális, aki számára „az erkölcs nem létezik”.

“Annyira nárcisztikus, hogy ilyet még nem látott az ország” – jelentette ki. Majd egy nappal később kiszállt a versenyből, szeptember végén pedig „szófogadó öleb” lett, és beállt Trump mögé.

Hillary Clinton ájulása

A demokrata elnökjelölt a szeptember 11-ei terrortámadások 15.évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen rosszul lett, idő előtt távozott, és végül testőreinek kellett őt betámogatniuk autójába. Erről egy járókelő készített felvételt, ami persze vezető hír lett mindenhol. Az eset pedig rávilágított egy súlyos problémára, ami egyik fő oka volt vereségének: egészségtelen titkolózására.

Clintonék az utolsó utáni pillanatig próbálták titkolni az amerikai választók, és még a Clinton-stáb tagjai elől is, hogy tüdőgyulladása van, és csak akkor jelentették be, amikor már képtelenség volt azt titkolni. Ez pedig csak megerősítette azt, amit az emberek nagy rész gondol Clintonról: hogy nem őszinte, és nem szavahihető.

Az Access Hollywood felvétel

A videó, amiről mindenki biztosra vette, hogy véget vet Trump elnöki reményeinek. A felvétel 2005-ben készült, a hírességekkel és hollywoodi színészek pletykáival foglalkozó, Access Hollywood című műsor forgatásán, és a műsorvezetővel készült magánbeszélgetését rögzítette. Ami alatt Trump azzal kérkedett, hogy hírességként következmények nélkül bármit megtehet a nőkkel: „A puncijuknál megragadhatod őket. Bármit megtehetsz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik