Külföld

Büntetnék a kamuhíreket a németek

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 12. 13. 12:37

Megreguláznák a Facebookot, megbüntetnék az álhírek terjesztőt.

A parlamenti választásokhoz közeledve egyre inkább tartanak a média manipulációjától a német kormánypárti politikusok. Ansgar Heveling, a Bundestag belügyi bizottságának elnöke a Rheinische Post című német lapban azt mondta,

kiemelt szigorúsággal kellene kezelni azokat az álhíreket, amelyek a választási kampányt akarják befolyásolni.

A CDU politikusa azzal gyanúsította meg Moszkvát, hogy a német közvélemény befolyásolására készül a 2017-es parlamenti választások előtt.

Oroszországnak az az érdeke, hogy megossza és elbizonytalanítsa társadalmunkat. Nagy a veszély.

(Korábban a Washington Post írta meg, hogy a kifinomult orosz propagandakampány is segítette Trump győzelmét.) A CDU igazságpolitikai szakértője, Patrick Sensburg is úgy vélte, hogy

az állam destabilizálása érdekében indított, célzott dezinformációt büntethetővé kellene tenni.

A koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann szerint a helyzet súlyosságához fognak igazodni a jogi keretek.

A kitalált hírek, az összeesküvés-elméletek, a gyűlölet és az uszítás” elleni harcban a koalíció “következetesen ki fogja meríteni a fennálló jogi kereteket, és szükség esetén szigorítani fog azokon.

Oppermann kötelezné a Facebook közösségi oldalt, hogy azonnal törölje az álhíreket és tegyen közzé helyreigazítást. Az SPD hétfőn a többi pártot is felszólította, hogy sorakozzanak fel a koalíció mögött az álhírek elleni harcban, ne használják fel politikai előny kovácsolására az információk valódiságával kapcsolatos kételyek keltését.

Mint korábban megírtuk, a német alkotmányvédelmi hivatal vezetője, Hans-Georg Maassen a Reuters hírügynökségnek tavalyi példák alapján maga is nagyon aggasztónak nevezte, hogy az orosz sajtóban jövőre is álhírek kaphatnak szárnyra. 

Az a benyomásunk, hogy ez egy összetett fenyegetés része, amelynek az a célja, hogy befolyásolja a közvéleményt és a döntéshozatali folyamatokat.

Azt mondta, fontos lenne nyilvánosan leleplezni a dezinformációkat, mert amikor

az emberek felismerik, hogy hamis információkat kaptak, akkor ezek a hazugságok elvesztik az erejüket.

Angela Merkel előzőleg szintén elképzelhetőnek tartotta az orosz dezinformációs támadásokat. Amerikai hírszerzési tisztségviselők ugyancsak jelezték, hogy a novemberi elnökválasztás idején – feltehetően az orosz kormány támogatásával – kampány zajlott, amelynek az lett volna a célja, hogy aláássa a szavazás hitelességét. Moszkva tagadta, hogy ilyesmire törekedett volna, de maga Ferenc pápa is élesen kikelt a sajtó azon része ellen, amely hamis hírek terjesztésével igyekszik lejáratni politikusokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.