Nagyvilág

Oroszok hackelhetik meg a jövő évi német választásokat

Az ország nemzetbiztonsági szolgálatának vezetője legalábbis tart ettől, ahogy a kancellár is.

Aggódnak a német hatóságok amiatt, hogy Oroszország megpróbálhat beavatkozni a jövő évi szövetségi parlamenti választások kampányába. Erről a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal vezetője, Hans-Georg Maassen beszélt.

A Reuters hírügynökségnek kedd este adott interjúban Maassen felidézte, hogy tavaly az orosz sajtóban olyan álhírek jelentek meg, miszerint bevándorlók elraboltak és megerőszakoltak egy Berlinben élő fiatal orosz nőt. A német kormány cáfolta, hogy ilyen eset történt volna.

Ugyanakkor Maassen úgy látja: ilyen álhírek jövőre is szárnyra kaphatnak, és nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet.

Az a benyomásunk, hogy ez egy összetett fenyegetés része, amelynek az a célja, hogy befolyásolja a közvéleményt és a döntéshozatali folyamatokat

– jelentette ki.

Azt mondta, fontos lenne, hogy nyilvánosan lerántsák a leplet a dezinformációs kampányokról. „Amikor az emberek felismerik, hogy hamis információkat kaptak, akkor ezek a hazugságok elvesztik az erejüket” – vélekedett.

Angela Merkel múlt héten ugyancsak arról beszélt, hogy nem lehet kizárni, hogy Oroszország dezinformációs támadásokat hajtson végre a jövő évi szövetségi parlamenti választás kampányában. Amerikai hírszerzési tisztségviselők ugyancsak jelezték, hogy a novemberi elnökválasztás idején – feltehetően az orosz kormány támogatásával – kampány zajlott, amelynek az lett volna a célja, hogy aláássa a szavazás hitelességét. Moszkva tagadta, hogy ilyesmire törekedett volna. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik