Nagyvilág

Clintonra szavaztak többen

Mégis Trump győzött.

A CNN legfrissebb grafikája szerint országosan Hillary Clinton kapta a több szavazatot, ez azonban nem változtat semmin, Trump győzött. Hillary Clinton hiába vette át a vezetést Donald Trumptól a szavazatok számát illetően, ez nem befolyásolja a végeredményt, az Egyesült Államok 45. elnöke a republikánus jelölt lesz, mivel Amerikában sem közvetlenül választják az elnököt.

A polgárok elektorokra szavaznak. Az államok pedig népességük alapján eltérő mennyiségű elektort delegálnak, és a győztes mindent visz elv alapján az adott államban győztes jelölt viszi az összes elektori voksot, így akár több szavazatot is kaphat egy jelölt összességében, mégis veszít.

Az amerikai alkotmány és a szövetségi törvények sem határozzák meg, hogy az elektoroknak kötelező követniük a nép akaratát. Ezt az egyes államok törvényei szabályozzák, és csak 29-ben büntetik a renegát elektorokat, de az ő szavazásuk formalitás.

Az amerikai történelemben az elektorok több mint 99 százaléka a választási eredmények alapján szavazott, a második világháború óta alig fordult elő, hogy egy-egy elektor szembement a népakarattal. Az viszont ötödször fordul elő, hogy nem az a jelölt lesz az elnök, aki a legtöbb szavazatot kapta. Legutóbb, a szintén republikánus George W. Bush lett így elnök 2000-ben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik