Külföld
Párizs, 2015. november 14.
Helyszínelõk dolgoznak egy párizsi étteremnél történt lövöldözés helyszínén 2015. november 14-én. A francia fõvárosban elõzõ este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legkevesebb 127 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. (MTI/EPA/Marius Becker)

Beazonosították a párizsi terrortámadás megrendelőjét

24.hu
24.hu

2016. 07. 13. 19:38

Azonosította a tavaly november 13-i, 130 áldozatot követelő párizsi merényletek megrendelőjét a francia titkosszolgálat, de nem fedi fel a kilétét. Nem Abdelhamid Abaaoudról, a támadásokat követő rajtaütésben megölt francia-belga dzsihadistáról van szó - mondta Bernard Bajolet, a francia hírszerzés vezetője egy parlamenti meghallgatáson.
Korábban a témában:

Rio 2016: merényletre készült az Iszlám Állam a francia csapat ellen

A titkosszolgálati vezetőt még májusban hallgatta meg zárt ajtók mögött az a parlamenti vizsgálóbizottság, amely a terrortámadások megelőzésében, illetve az azokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okait kereste, s az ott elhangzottakat múlt héten közzétett jelentésében nyilvánosságra hozta. A Le Parisien és a Libération című francia napilapok idézték szerdán azt a részt, amelyben Bernard Bajolet az eleinte a támadások kitervelőjeként, majd a főszervezőként beállított Abdelhamid Abaaoud szerepéről beszél.

Tény, hogy Abaaoud koordinált, de nem ő a megrendelő. Ismerjük a megrendelőt, de erről nem szeretnék semmit mondani

– mondta a titkosszolgálati vezető a meghallgatáson.

Abdelhamid Abaaouddal öt nappal a támadások után francia rendőrök végeztek egy különleges művelet során a Párizshoz közeli Saint-Denis város egyik lakásában.

Most már nagyon jól ismerjük az úgynevezett Iszlám Állam diagramját, és azt, hogyan szerveződik. Amely egyébként nem állam, és a legkevésbé sem iszlám

– fogalmazott Bernard Bajolet.

A titkosszolgálati vezető elismerte, hogy a 130 áldozatot követelő merényletek “a külső hírszerzés kudarcát” jelentik.

A határainkon kívül tervelték ki, Belgiumban szervezték meg, vagyis a DGSE (a külső hírszerzési igazgatóság) kompetenciájába tartozott (a felderítés). Valószínűleg a belső hírszerzés számára is kudarcot jelent abból a szempontból, hogy hazánkban hajtották végre a merényleteket, jóllehet a kommandó nem rendelkezett franciaországi bázissal

– mondta a titkosszolgálati vezető.

Azt is elárulta, hogy a francia szervek 2015 január óta tudtak az Európában szerveződő dzsihadista hálózatról. Ekkor tért vissza Abdelhamid Abaaoud Szíriából, és a titkosszolgálatok tudták, hogy Athénban tartózkodott. Ő volt a vezetője annak a terrorcsoportnak, amelynek tagjait 2015 januárban őrizetbe vették a kelet-belgiumi Verviers-ben. A sejt Brüsszelben tervezett merényletek. Őket a belga hatóságok vették őrizetbe, de nem szóltak a görög kollégáiknak, hogy időben állítsák meg Abaaoudot is.

A görögöket alig 15 perccel a Verviers-i letartóztatások előtt értesítették. Ha előbb szóltak volna nekik, párhuzamosan le tudták volna Abaaoudot is tartóztatni Athénban. Amikor megérkeztek a beazonosított helyre, természetesen már túl késő volt

– idézték a lapok a francia titkosszolgálati vezetőt. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.