Nagyvilág

Újabb amerikai katonákat küldenek Irakba, Moszul ostromához

Mintegy 560 katona érkezik Irakba, hogy segítsék a helyi kormányerőket az Iszlám Állam elleni harcban. Először kialakítanak egy logisztikai központot egy közeli légibázison. Az amerikai tanácsadók aztán a tervek szerint a harcba is elkísérik az iraki katonákat.

Az Egyesült Államok további mintegy 560 katonát küld Irakba, hogy segítsék a helyi kormányerőket az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban és tanácsadással támogassák őket az dzsihadisták fellegvárának, Moszulnak az idén történő visszavételében – jelentette be Ashton Carter amerikai védelmi miniszter Bagdadban hétfőn, előre be nem jelentett látogatása során. A kiegészítő csapatokkal együtt nagyjából 4650 főre nő az Irakban állomásozó amerikai erők létszáma.

Carter szerint az új csapatok egy része segít a nemrég visszafoglalt kajarai légitámaszponton kialakítani egy felvonulási körletet, a Moszul visszavételét célzó régóta várt hadműveletekhez. Karaja elfoglalását kulcsfontosságú stratégiai győzelemnek minősítette. “A karajai légibázis elfoglalásának lényege, hogy ott létrehozhassunk egy logisztikai és légi központot Moszul közvetlen közelében, így lesz majd amerikai logisztikai támogatás” – mondta Carter.

Az amerikai katonai tanácsadók pedig szükség esetén készek elkísérni az iraki zászlóaljakat, ahogy azok megkezdik az ország északi részében lévő kulcsfontosságú város körbekerítését – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

A védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztségviselője szerint egyelőre nem világos, hogy a katonai tanácsadók mikortól csatlakoznak majd a front közelében az iraki zászlóaljakhoz. Véleménye szerint ez az elkövetkező hetekben, vagy hónapokban válhat esedékessé. Amerikai tisztségviselők elmondták, hogy vasárnap egy csapat amerikai katona érkezett Kajarába, hogy felmérje a helyszínt, majd még aznap távozott is onnan.

Carter Karaja szerepét a kelet-iraki Makhmur városához hasonlította, ahol amerikai csapatok egy tüzérségi támaszpontot alakítottak ki az előrenyomuló kormányerők támogatására.

Az iraki kormányerők szombaton jelentették be, hogy visszaszerezték az ellenőrzést a Moszultól 60 kilométerrel délre található kajarai támaszpont felett, amely jó kiindulópontként szolgálhat az észak-iraki település felszabadításához. A dzsihadisták 2014 nyarán tették rá kezüket Moszulra, amely város azóta az Iszlám Állam iraki fővárosa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik