Nagyvilág

Rio 2016: merényletre készült az Iszlám Állam a francia csapat ellen

A riói olimpiára utazó francia delegáció ellen készült merényletre az Iszlám Állam, állapították meg a francia titkosszolgálatok.

A francia katonai hírszerzés (DRM) vezetőit zártkörű beszélgetésen hallgatták meg még május 26-án, de a hivatalos jelentést csak kedden tette közzé az országgyűlés – adta hírül a Libération.

Cristophe Gomart altábornagy a terrorizmus elleni harcban elért eredményeikről beszélve példaként hozta fel, hogy hét merényletre készülő, gyanúsított francia állampolgárt Dzsibutin keresztül Jemenbe szállították és mellettük további veszéllyel fenyegető egyéneket tartóztattak fel a határokon és küldtek haza Líbiába.

Fotó: Europress fotóügynökség
Fotó: Europress fotóügynökség

A monológot követően Georges Fenech, a parlamenti vizsgálóbizottság elnöke váratlanul arra vonatkozó kérdést tett fel az altábornagynak, honnan szereztek tudomást a brazíliai állampolgárról, aki terrortámadásra készült Rióban a francia delegáció ellen.Gomart röviden annyit válaszolt, partnereiken keresztül. Itt azon államokra gondolhatott, melyek együttműködnek Franciaországgal a terrorizmus elleni küzdelemben.

A Libération úgy tudja, az ügy nem került volna a nyilvánosság elé, ha Gomart óvatosságra inti a parlamenti képviselőket. A katonai hírszerzés feje nem ment bele részletekbe, a lap szerint így az sem biztos, hogy brazil volt a terrorszervezet fenyegető tagja.

Brazília egyébként tervezi egy anti-terrorista központ felállítását az olimpia idejére, amit amerikai, brit, spanyol és francia szakértők vezetnek majd.

A riói olimpiára 600 ezer embert várnak a szervezők.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik