Élő Nagyvilág

Mégsem az eltűnt repülő roncsait találták meg

Az EgyptAir közölte, hogy a szerda éjjel Párizsból Kairóba tartó repülőgépe eltűnt a radarról. Az MS804 jelzésű gép körülbelül 16 kilométerrel azután “homályosodott” el a radaron, hogy belépett az egyiptomi légtérbe.

A géppel kairói idő szerint hajnali 2:45-kor vesztették el a kapcsolatot. A gép több mint 10 ezer méteren repült. Egy Airbus A320-232-ről van szó, 56 utas és 10 fős személyzet volt rajta.

11:09-kor indult szerda éjjel Párizsból, az út három óra negyvenöt percig tartott volna. Nem érkezett meg Kairóba.

 

Így válthatott irányt a gép

Korábban megírtuk, hogy eltűnése előtt előbb 90 fokkal balra fordult, majd tett egy 360 fokos fordulatot a gép. A beszámolók alapján a BBC készített rajzot a gép utolsó perceiről. Szakértők szerint egyébként a váratlan irányváltások arra utalhatnak, hogy dulakodás alakult ki a pilótafülkében.

e5b87ea0-c659-48d8-8432-fedaa6aee536

 

Kamu fotók terjengenek a roncsokról

A The Cairo Post Twitter-oldalára tett ki egy képet, melyen elmondásuk szerint a csütörtök hajnalban eltűnt gép roncsai található. Omar El Hady, az Al-Masry Al-Yaoum újságírója ugyanakkor arról írt, hogy a szóban forgó fotót még március 9-én Bangladesben készítették, amikor egy teherszállító repülő a Bengáli-öbölbe zuhant.

Egy másik felvételen szintén nem a ma hajnalban eltűnt Airbus A320-232-es roncsai láthatók, hanem egy Bali partjainál 2013-ban lezuhant gép maradványai.

Eltűnt repülő: fotók a vízen úszó mentőmellényekről

Tarek Wahba hajókapitány – aki részt vett a lezuhant repülő keresésében – Facebook-oldalán posztolt fotókat a tengeren úszó mentőmellényekről, amelyek valószínűleg a MS804 jelzésű járat tartozékai voltak.

Bejegyzésében azt nem pontosította, hogy hol találtak rá a dzsekikre.

Cégigazgató is a lezuhant repülőgépen utazott

A Procter&Gamble márkás termékeket forgalmazó multinacionális vállalat amiens-i gyárának igazgatója is áldozatok között van.

A cég hivatalos honlapján erősítette meg, hogy Ahmed Helal valóban a csütörtök hajnalban eltűnt repülőn ült. Hozzátették, nagyon nehéz pillanatok ezek a számukra.

A P&G amiens-i gyárát 1964-ben építették, jelenleg 930 embert alkalmaznak.

 

"A légtér csendes, az időjárás tökéletes volt"

A BBC szólaltatta meg Alan Carter brit pilótát, aki szinte percre pontosan a Párizsból Kairóba tartó géppel egy időben tartózkodott a görög légtérben csütörtökön hajnalban.

Az időjárás tökéletes volt. A Boeing 747-es gépemmel repültünk Milánóból a szaúdi Dzsiddába, ugyanazon az útvonalon, mint az eltűnt gép. Mi 39 ezer láb magasan, ők 37 ezer láb magasan. A légikommunikációs műszerek megfelelően működtek. A légtér csendes volt, Athénból azt közölték velem, hogy mindössze öt repülőgép van jelenleg a levegőben. A kairói légi irányítókkal szintén normálisan fel tudtam venni a kapcsolatot

– nyilatkozott Carter.

Washington és London támogatást ígért

Lisa Monaco amerikai elnöki belbiztonsági és terrorellenes tanácsadó tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt az EgyptAir egyiptomi légitársaság csütörtök hajnalban eltűnt utasszállítójáról – közölte a Fehér Ház.

Az amerikai elnök a nap folyamán folyamatos tájékoztatást kért a repülőgéppel kapcsolatban, és utasította a kormányának a tisztviselőit, hogy ajánlják fel segítségüket és támogatásukat külföldi kollégáiknak.

Philip Hammond brit külügyminiszter közölte: London felajánlotta segítségét az egyiptomi hatóságoknak, de mindeddig nem kapott választ. Hammond elmondta azt is, hogy az egyiptomi repülőgépen egy brit útlevél tulajdonosa is ült. (MTI)

Ha terrorcselekmény, akkor al-Kaida

Mint arról korábban írtunk, az Iszlám Állam egyelőre nem vállalta magára egy hivatalos sajtóorgánumán sem a cselekedetet. Wassim Nasr, a dzsihadista merényletek szakértője szerint amennyiben tényleg terroristák állnak a háttérben, úgy inkább az al-Kaida harcosai lehettek az elkövetők.

Erre kíváncsiak az internetezők

A lezuhant repülőgéppel kapcsolatban az alábbi kérdésekre keresnek leginkább választ az internetezők a Google-keresőben.

  1. Biztonságos az EgyptAir?
  2. Hol van az eltűnt EgyptAir repülőgép?
  3. Mi történt az eltűnt EgyptAir repülőgéppel?
  4. Mi az a vészhívás?
  5. Kik voltak az eltűnt EgyptAir repülőgépen?

Hajókat küldenek a roncsokhoz

Egy egyiptomi C-130-as repülőgép szúrta ki Krétától 370 kilométerre délre az éjjel eltűnt repülőgép roncsait, mondta a görög hadsereg szóvivője az AFP-nek.

Hozzátette, a légterek szintjén ez a rész már Egyiptomhoz tartozik. Következő lépésként most hajókat küldenek a roncsokhoz.

Valószínűleg terrorcselekmény történt

Chérif Fathi egyiptomi polgári repülésügyi miniszter az elsődleges vizsgálatokra hivatkozva úgy fogalmazott, nagyobb az esélye annak, hogy terrorakció miatt zuhant le a gép, minthogy technikai probléma okozta a tragédiát.

Alexandre Bortnikov, az Orosz Belbiztonsági Szolgálat vezetője szintén megszólalt az ügyben, szerinte a baleset szinte biztosan a terroristákhoz köthető.

Megtalálták az eltűnt repülő roncsait

Kárpathosz szigettől délre találtak rá a csütörtök éjjel eltűnt repülő roncsaira – erősítette meg a görög hadsereg az AFP-nek.

A jelenlegi információk szerint a kutatásban résztvevő repülőgépek fehér és piros színű roncsdarabokat láttak úszni a tengeren Krétától körülbelül 370 kilométerre délre.

A hírt a görög állami televízió is megerősítette.

"Egyszerűen nem tudom felfogni"

A Le Figaro újságírója tudott néhány szót váltani az eltűnt repülőn utazó személyek egyik hozzátartozójával.

Két barátom van a repülőn, tegnap én vittem ki őket a repülőtérre. Ma reggel hallottam, hogy mi történt. Egy másik barátunk – akivel együtt szállítottuk ki őket a géphez – szólt nekem. Egyszerűen nem tudom felfogni.

A férfi hozzátette, egyik barátja a harmincas éveiben jár, megnősülni indult Kairóba. A másik Szudánba szeretett volna eljutni, hogy gyászolja nemrég elhunyt édesanyját.

Eltűnt repülőgép: nem zárható ki a terrorcselekmény

Shérif Fathi, Egyiptom polgári repülésügyi minisztere kora délutáni sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, egyelőre nem zárható ki a terrorcselekedet és a technikai baleset sem.

Mint fogalmazott, még túl korai lenne bármi konkrétumot is mondania, mert kevés információ áll rendelkezésükre. A repülőn tartózkodó utasok hozzátartozóit ingyenesen szállítják Kairóba.

 

Kronológia

A görög védelmi miniszter által megadott információk szerint egyelőre a következőket lehet tudni az eltűnt repülő utolsó óráiról.

  • 23 óra 9 perc: az MS804-es jelzésű gép felszállt a párizsi Charles-de-Gaulle repülőtérről. A tervek szerint 3 óra 15 perckor kellett volna leszállnia Kairóban.
  • 1 óra 50 perc körül: A pilóta felvette a kapcsolatot görög kollégájával, ekkor Kéa szigete fölött járt a gép. A pilóta nem számolt be egyetlen problémáról sem.
  • 2 óra 26 perc: A repülő elhagyta a görög légteret 37 ezer láb magasságában. A görög légi irányítók megpróbálták jelezni a pilótának, hogy áttért az egyiptomi légtérbe, sikertelenül.
  • 2 óra 29 perc: A repülő belépett az egyiptomi légtérbe, de a pilóta továbbra sem reagált a légi irányítók hívására.
  • 2 óra 37 perc: Két nagyon komoly kanyart vett a gép: előbb egy 90 fokos balost, majd egy 360 fokost jobbost. Ezt követően 22 ezer lábra süllyedt.
  • 2 óra 39 perc: A gép eltűnt a radarképről.

A görög légi irányítók azonnal jelezték Egyiptomnak a problémát és pár perccel később kezdetét is vette a gép keresése.

"Egy dolog biztos, hogy a repülő eltűnt"

Shérif Fathi egyiptomi repülésügyi miniszter kora délutáni sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, amíg nincsenek konkrétumok, addig eltűnt repülőről beszélünk.

Minden eshetőséget meg kell vizsgálnunk. Egyelőre egy dolog biztos, hogy a repülő eltűnt, semmi mást nem tudunk biztosan.

– hangsúlyozta a miniszter.

Hirtelen kanyarokat tett a gép

A görög védelmi miniszter szerint a repülőgép furcsa kanyarokat tett, mielőtt lezuhant volna. Először derékszögben jobbra kanyarodott, majd az ellenkező irányba teljesen megfordult. Közben elvesztette a repülési magassága felét, 38 ezer lábról 15 ezer lábra, vagyis gyakorlatilag zuhant. Ekkor már néhány mérföldnyire volt az egyiptomi légtérben.

Hivatalos: lezuhant a repülőgép

Francois Hollande francia elnök megerősítette, hogy a repülőgép lezuhant. A sajtókonferencián azt is elmondta, hogy semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni, mint okot. Ezzel egyértelműen a terrorizmusra utalt. Felajánlotta Franciaország segítségét a kereséshez.

Olvasói sztorik