Nagyvilág

Távozik a török miniszterelnök, veszélyben a menekültcsere-program

Rendkívüli kongresszuson jelenti be lemondását Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, az AKP (Az Igazság és Fejlődés Pártja) feje, miután a párt elvette jogát a regionális vezetők kinevezésére – írja a BBC.

Sajtóértesülések szerint a kongresszust május 22-én tartják majd meg, erről határozott Davutoglu és a párt végrehajtó bizottsága.

Az ügy hátterében a miniszterelnök és az elnök, Recep Tayyip Erdoğan ellentéte állhat. Davutoglu szerint az elnök egyre több jogkört szeretne magához vonni, átalakítva így az elnöki szerepkört és gyengítve a miniszterelnökit.

Igazán komoly probléma még abból lehet, hogy az EU és Törökországközti megállapodást a menekültcseréről Davutoglu nyomta át a kormányon. Erdogan különösebben nem támogatta soha. Ha viszont Davutoglu nem lesz ott a kormány élén, a megegyezés bármikor széteshet, Európa pedig a törökök segítsége nélkül maradhat. Mindezt akkor, amikor az Európai Bizottság június közepére lengette be a törökök uniós vízummentességét, pont a megállapodásért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik