Nagyvilág

Nyolcezer nepálit adnak el évente

Nepál áradás (nepál, áradás, gyász, )
Nepál áradás (nepál, áradás, gyász, )
Az országot romba döntő tavalyi földmozgást követően a nepáli lakosságnak most az elhatalmasodó emberkereskedelemmel kell szembenéznie. A hivatalos statisztikák természetesen nem mutatnak humanitárius katasztrófát – szemben az emberi jogi bizottság riasztó számaival.

A nepáli emberi jogi bizottság (NHRC) hétfői jelentése szerint meredeken emelkedik az emberkereskedelem áldozatainak száma az országban – adta hírül az MTI. A 2013-2014 pénzügyi évben az áldozatok száma meghaladta a 16 ezret. Elsősorban a nők és a gyermekek veszélyeztetettek, egyre több lányt adnak el feleségnek Dél-Koreába és Kínába. Az emberkereskedők elsősorban helyiekre csapnak le, céljuk a szexuális kizsákmányolás, házasságra kényszerítés vagy „árujuk” az illegális szervkereskedelemben hasznosul. Az elraboltak többségét Indiába hurcolják, vagy eladják őket akár országon belül, akár a Perzsa-öböl államaiban.

A bizottság figyelmeztet: a tavaly áprilisban pusztító földrengés óta jelentősen emelkedik az áldozatok száma.

A katasztrófát követő három hónapban már 1200 esetet regisztráltak, ami legalább 15 százalékos emelkedés a megelőző negyedévvel összehasonlítva.

Emberkereskedelem

Az emberkereskedelem a világ harmadik, legnagyobb és leggyorsabb ütemben növekvő bűnözői iparága. Áldozatai a legtöbb esetben szegények, bevándorlók, csavargók vagy felügyelet alatt álló fiatalok, kisebbségek, elnyomottak, nők, gyerekek, valamint erőszak, háború vagy természeti csapások elszenvedői. A nők gyakran válnak áldozattá. A legtöbb esetben szexuális szolgáltatások nyújtására, erotikus munkára kényszerítik, megalázzák, megerőszakolják őket, és embertelenül bánnak velük. Sajnálatos tény, hogy egyre több gyermeket is elrabolnak, akiket szintén szexuális célokra, szervkereskedelemben vagy gyermekmunkára alkalmaznak a kereskedők. Az Unióban 2010–2012 között az emberkereskedelem 30146 áldozatát vették nyilvántartásba, és 8551 büntetőeljárás indult emberkereskedőkkel szemben. Az áldozatok 80 százaléka nő és 16 százaléka gyermek. 69 százalékuk esetében a szexuális kizsákmányolás volt a bűncselekmény célja, és 65 százalékuk uniós állampolgár. Az Európai Bíróság a helyzet kezelésére 2012-2016 időszakra uniós stratégiát dolgozott ki.

Sajnálatosan a rendőrséghez beérkezett bejelentések csupán az NHRC által mért számok töredékét igazolják vissza (2013: 185, 2014: 181 eset), így a tragikus helyzet a hatóságok által hivatalosan nem is ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik