Nagyvilág

Újra nagy erejű földrengés rázta meg Nepált

Nepal(960x640).jpg (Array)
Nepal(960x640).jpg (Array)

Újra nagy erejű, a Richter-skála szerinti 7,4-es fokozatú földrengés rázta meg kedden, helyi idő szerint dél körül Nepál keleti részét, közölte az amerikai földtani intézet. Beszámolók szerint a földmozgás miatt huszonhatan életüket vesztették.

A földmozgás központja a nepáli fővárostól, Katmandutól 83 kilométerre keletre, a Mount Everest alaptábora közelében, a kínai határtól és a hegyvidéki Namcse Bazar nevű településtől nem messze, 18,5 kilométeres mélységben volt. Beszámolók szerint az erős szeizmikus aktivitást az indiai fővárosban, Újdelhiben és a bangladesi fővárosban, Dakkában is érezni lehetett.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője kedden arról számolt be, hogy a Katmandutól keletre fekvő Csautarában négyen életüket vesztették, miután a földrengés miatt több épület összeomlott a településen. A halálos áldozatok száma jelenelg huszonhat, de ez a szám folyamatosan növekszik – közölte az IANS indiai hírügynökség.

Az újabb földrengés miatt bezárt Nepál egyetlen nemzetközi repülőtere Katmanduban. Az IOM a néhány héttel korábbi, pusztító erejű szeizmikus aktivitást követően küldött mentőcsapatot Csautarába, amely egyike azoknak a helyszíneknek, ahol a legtöbb áldozatot szedte az április 25-ei földrengés.

Első jelentésében az USGS 7,1-re tette a keddi földrengés erejét és tíz kilométeres mélységűre a központját. A Hszinhua kínai hírügynökség a kínai földrengéskutató hálózatok központjára (CENC) hivatkozva 7,5-ös erősségű földmozgásról számolt be.

Helyszíni jelentések szerint Katmanduban pánikot okozott az újabb szeizmikus aktivitás, az emberek az épületekből kirohantak az utcákra.

Manesh Shrestha, a CNN amerikai hírtelevízió egyik producere, aki a keddi földrengés idején Katmandu egyik külvárosában tartózkodott az előző földrengés romjainak eltakarításában segédkező csoporttal, a hírcsatornának úgy nyilatkozott, hogy a környékén lévő házak közül három vagy négy összeomlófélben van.

A mostani földmozgás hipocentruma mélyebben volt, mint az április végi rengésé, amelynek középpontja 15 kilométerrel húzódott meg a földfelszín alatt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sekélyebb epicentrumú földrengések általában több kárt okoznak a felszínen.

Április végén 7,9-es erősségű földrengés rázta meg az országot, akkor a halálos áldozatok száma meghaladta a nyolcezret, a sérülteké pedig 17 800-ra nőtt a legfrissebb adatok szerint. Sokakat továbbra is eltűntként tartanak számon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik