Nagyvilág

Optimisták a görögök az elapadó migránsár miatt

Pedig a számok nem támasztják alá a pozitív nyilatkozatokat: egyik nap pár százan érkeznek, másik nap több ezren.

Görögország azzal számol, hogy Törökországból mostantól kevesebb migráns érkezik az égei-tengeri szigetekre – közölte szerdán a migrációs válságstábot vezető Dimitrisz Ficasz, aki egyben a görög védelmi miniszter helyettese. “Tegnap csak 700-an jöttek” – mondta Ficasz a görög állami rádióadónak (ERT).

Ugyanakkor a görög parti őrség egyik illetékese a dpa német hírügynökségnek nem akart egyértelmű kijelentést tenni a menekültek csökkenő számáról, inkább úgy fogalmazott, hogy “az elmúlt napokban jelentős ingadozásokat tapasztaltunk”. Kijelentését az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai is megerősítik. A március 1-4. közötti napokban 609, 2162, 2569 illetve 332 migráns érkezett a szigetekre a török partokról. A következő három napban pedig 630, 2480 és 728 menekült érkezését jegyezték fel.

Görögországban rohamosan romlott a menekültügyi helyzet az elmúlt hetekben, miután a nyugat-balkáni migrációs útvonalon található országok egymás után lezárták határaikat a migránsok előtt. A hatóságok szerdai adatai szerint már nagyjából 36 ezer menekült rekedt az országban – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik