Nagyvilág

Tusk: vége a migránsáradatnak

donald tusk (Array)
donald tusk (Array)
Az Európai Tanács feje nagyon hálás a keménykezű balkáni államoknak, bár optimizmusa azt elfeledtette, hogy továbbra is 15 ezren várakoznak a macedón határon.

Véget ért a migránsáradat a nyugat-balkáni útvonalon, és ez nem az egyoldalú tagállami lépéseknek, hanem a közös uniós intézkedéseknek köszönhető – közölte szerdán egy közösségi oldalon Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A volt lengyel miniszterelnök köszönetet mondott a nyugat-balkáni országoknak, amiért végrehajtották a migrációs válság kezelését célzó, átfogó uniós stratégia rájuk eső részét.

Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia rendkívüli intézkedéseket vezetett be határán. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaikhoz érkező menekülteket, vagyis a belépőknek érvényes dokumentumokkal és vízummal kell rendelkezniük, vagy az adott országban kell menekültstátust kérniük. A görög-macedón határon, Idomeninél található táborban továbbra is mintegy 15 ezren várakoznak arra, hogy folytathassák útjukat Nyugat- és Észak-Európa felé – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik