Nagyvilág

Mindenáron zárva tartja határait Bulgária

A bolgárok számítanak rá, hogy a balkáni migránsútvonal lezárása után rajtuk keresztül özönlenek be a menekültek.

Szófia minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy a Nyugat-Európába tartó migránsok Bulgárián keresztül kíséreljenek meg az Európai Unió területére jutni a balkáni útvonalak lezárása után – jelentette ki szerdán Rumjana Bacsvarova miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter.

“Felismertük ezt a kockázatot, és mindent megteszünk ellene” – jegyezte meg Bacsvarova a bolgár állami tévében. A szerb határ keddi lezárása és ezzel a Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezető útvonal felszámolása óta Bulgáriában nem változott a bevándorlás helyzete: továbbra is érkeznek migránsok az országba, hogy onnan Szerbiába utazzanak tovább.

Néhány nappal korábban a legszegényebb EU-tagnak számító Bulgária hadseregének és rendőrségének tagjai görög kollégáikkal közösen gyakorolták a menekültáradat elleni fellépést. A schengeni övezethez nem tartozó Bulgária attól tart, hogy a görög-macedón határnál feltartóztatott, több tízezer menekült arrafelé próbálkozik továbbjutni, miután a balkáni országok sorra lezárták a határaikat.

Szófia továbbépíti a török határ mentén 2014 közepén emelt, 30 kilométeres kerítését, így a Törökország felől érkezők kizárólag a hivatalos határállomásokon kelhetnek át Bulgáriába. Szerdán Macedónia teljesen lezárta a határt a migránsok előtt, miután Szlovénia és Szerbia tovább szigorította azok beengedését. A görög-macedón határ görög oldalán, Idomeniben kialakult táborban továbbra is 15 ezren várakoznak abban a reményben, hogy mégis folytathatják útjukat az Európai Unió felé – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik