Külföld

Nem lehet kiírni: Kolozsvár

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 15. 11:21

A Kolozs megyei törvényszék elutasította a kérést, hogy kerüljenek ki többnyelvű helységnévtáblák Kolozsvár határába.

A pert a helyi Minority Rights egyesület és több száz kolozsvári polgár indította. A romániai bíróságok portálján röviden összefoglalt ítéletben a törvényszék elfogadta említettek jogosultságát a pereskedésre, de megalapozatlannak tartotta a többnyelvű feliratok kérését.

Korábban egy holland emberjogi alapítvány azonos keresete alapján ugyanez a törvényszék a többnyelvű helységnévtáblák kihelyezésére kötelezte a kolozsvári polgármesteri hivatalt.

A másodfokon eljáró táblabíróság azonban úgy vélte, a holland alapítvány nem jogosult arra, hogy a kolozsvári magyarok nevében pereskedjék. Ezért kezdődött újra a per immár egy kolozsvári egyesület nevében, kolozsvári magyarok százainak a támogatásával.

Igazságtalannak és törvénytelennek tartom az ítéletet. Mindenképpen fellebbezünk ellene

– jelentette ki Szőcs Sándor ügyvéd, a Minority Rights egyesület elnöke.

Azért tartja törvénytelennek, mert a közigazgatási törvény kimondja, az 1992-es népszámlálás adatai alapján kell megvizsgálni, hogy egy kisebbség helyi aránya meghaladja-e az anyanyelvhasználatra feljogosító fontos húszszázalékos küszöbértéket. Ekkor pedig a magyarság kolozsvári aránya meghaladta a küszöböt.

Az egyesületi elnök szerint azonban a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények szerint akkor is megilleti az anyanyelvhasználat joga a kolozsvári magyarságot, ha számaránya nem éri el a 20 százalékot, mert jelentős kisebbségnek számít a városban, és kéri az anyanyelvhasználat jogát.

A legutóbbi népszámlálás szerint a kolozsvári a második legnagyobb magyar közösség Erdélyben a marosvásárhelyi után. A csaknem 50 ezer kolozsvári magyar azonban a város 310 ezres összlakossághoz viszonyítva csak 16 százalékot tesz ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.