Nagyvilág

Kerítéssel választanák ketté Tirolt

Hiába küzdenek évek óta az újraegyesítésért, a menekültválság okán sutba dobhatják az eddigi erőfeszítéseket.

Tiltakoznak a dél-tiroli politikusok amiatt, hogy Ausztria „határirányítási rendszert” építene a határon. Az Olaszországhoz tartozó Dél-Tirol tartományi főnöke, Arno Kompatscher kijelentette: hiába dolgoznak sok éve Tirol európai szintű újraegyesítéséért, az egészet meghiúsíthatja a menekülthelyzet.

Az osztrákok által tervezett létesítmény a menedékkérők haladását irányító terelőkordonokat jelent. Kompatscher azt is mondta: emiatt sok ember rekedhet Dél-Tirolban. A Dél-tiroli Néppárt vezetője, Philipp Achammer úgy nyilatkozott: a sok menekült nagy gondot jelent, de a Brenner-hágónál tervezett lépések nagyobb érzékenységet kívánnának meg.

Az Osztrák Néppárt politikusa, Othmar Karas úgy érvelt, hogy a kerítés a gyenge politika és a rövidlátó intézkedések eszköze. Szerinte a schengeni övezetben felállított kerítések nem oldják meg a problémát, hanem beláthatatlan politikai, gazdasági és pénzügyi következmények lavináját indítják el. Úgy vélte: rövid időn belül több kerítés lesz Európában, mint a hidegháború idején, ami a jelenlegi politikai generáció szégyene.

Az osztrák Tirol tartomány vezetője viszont támogatja a kormány terveit, de az utolsó megoldásnak nevezte az Olaszország felől érkezők visszaszorítására. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik