Külföld

A lengyel alkotmánybíróság nem döntött magáról

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 11. 21:08

A győztes Jog és Igazságosság (PiS) által kinevezett öt új alkotmánybíráról szóló határozatról kellett volna határozatot hozniuk, de ebben a kérdésen nem tartották magukat illetékesnek.

 

Az eljárás azokra az alkotmánybírósági panaszokra terjedt ki, melyeket a jelenleg ellenzéki Polgári Platform (PO), illetve a lengyel emberi jogi szóvivő nyújtottak be az alkotmánybíróság tagjait megválasztó parlamenti határozatok miatt. Mindkét határozatot a tavaly októberi parlamenti választások nyomán többséget élvező Jog és Igazságosság (PiS) fogadta el.

Az első határozattal a PiS érvénytelennek minősítette azt, hogy az októberi parlamenti választások előtt nem sokkal az előző szejm 5 új alkotmánybírót választott. A másik határozattal a PiS 5, általa jelölt bírát választott meg.

A szóban forgó határozatok ellen benyújtott panaszokat az alkotmánybíróság múlt csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalta meg. Az elvileg 15 tagú testületből 10 bíró volt jelen, vagyis azok a bírák, akik még a PO kormányzása idején lettek az alkotmánybíróság tagjai. A jelenlévők közül 3 bíró ellenezte a döntést, köztük volt Andrzej Rzeplinski, a testület elnöke is. A testület úgy ítélte meg, hogy a lengyel alkotmány értelmében csak a törvények alkotmányosságáról dönthet, az említett határozatok elbírálására  viszont nem illetékes.

Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő sajtóértekezletén örömének adott hangot, hogy az alkotmánybíróság körüli vita – mint fogalmazott – “véglegesen lezárult”.

Az alkotmánybíróság helyesen lépett, a probléma megoldódott

– értékelte.

Egyes kommentátorok szerint az ítélet valóban véget vet az alkotmánybíróság és a lengyel parlament, illetve a lengyel elnök közötti vitának, és lehetővé teszi a PiS által megválasztott 5 új alkotmánybíró munkába lépését. Más értelmezések szerint azonban a legfontosabb alkotmánybírósági tárgyalás még hátra van. Ez a PiS által decemberben megszavazott törvénymódosításra vonatkozik, melynek kulcseleme, hogy a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat érvényes határozatokat.

A PiS-nek az alkotmánybíróság működésére és az összetételének részleges megváltoztatására irányuló lépéseit élesen bírálták  a  lengyel ellenzék és az Európai Unió egyes képviselői, de  bírálatokat fogalmazott meg a lengyel legfelsőbb bíróság is. Az Európai Bizottság a biztosok következő tanácskozásán, január 13-án tart vitát a jogállamiság általános lengyelországi helyzetéről, a megbeszélés egyik fő témája éppen az alkotmánybíróság helyzete lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.