Külföld

Orbán egyszerre két lagziban táncol

24.hu
24.hu

2015. 12. 02. 15:49

Az osztrák Pressében csak a második legbefolyásosabb ember a magyar miniszterelnök, míg az olasz Repubblicában azt írják róla, falakat emel. Azért ez már több a soknál!
Korábban a témában:

Ivan Krastev bolgár politológus a Die Pressében megjelent interjúban azt írta, hogy Orbán Viktor a második legbefolyásosabb politikus Európában Angela Merkel után (miközben a Politicónál az első!). Szerinte a magyar miniszterelnök a német kancellár alternatívája, és ez az alternatíva a menekültválság miatt egyre vonzóbbnak tűnik.

Krastev szerint Orbán kihasználja a menekültválság okozta félelmeket, és nagyszerű érzéke van ahhoz, hogy megragadja a kor szellemét, vagyis a jelenleg Európában érzékelhető konzervatív ellenreakciókat.

Ki nem próbált politika

A politológus szerint Orbán erőssége egyrészt bírálataiban rejlik, illetve abban, hogy sok mindenben igaza van, például abban, hogy a menekültválságban “nem lehet mindenkit beengedni”. A magyar kormányfő másik erőssége, hogy még ki nem próbált politikát folytat, és szavai erősnek csengenek.

Krastev Putyint és Orbánt egyaránt tehetséges politikusként jellemezte, és úgy vélte, hogy mindketten tehetetlennek és dekadensnek látják Európát. Azonban míg Oroszország tudna izolációs politikát folytatni egy ideig, addig Magyarország Brüsszel pénzétől és a külföldi befektetésektől függ. Krastev szerint Orbán Viktor a retorikájával támadva bizonyítja, hogy “lehet egyszerre két lagziban táncolni”.

La Repubblica: falak, falak mindenhol

A La Repubblicában az Európában épülő fizikai és mentális falakról írt cikket Timothy Garton Ash brit történész, az oxfordi egyetem európai tanulmányokkal foglalkozó professzora.

“Falak emelkednek egész Európában. Magyarországon pengésdrót-kerítés fizikai alakját öltötték, mint amilyen egy kicsit a régi vasfüggöny volt. Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Svédországban a falakat az ideiglenesen helyreállított határellenőrzés jelenti (…) És Európában mindenhol mentális falak emelkednek, napról napra magasabbak, amelyeket a – párizsi öldöklés után teljesen jogos (…) – félelem és földhözragadt előítéletek cementeznek, xenofób politikusoktól és felelőtlen újságíróktól táplálva” – írta a szerző.

Fordított 1989

A félelem falai a schengeni Európában című cikkében arról is írt, hogy Magyarország elsőként emelt “új kerítéseket” és Orbán “elsőként táplálja az előítéleteket”.

Garton Ash úgy látja, hogy a belső határzárral Európa annak elpusztítását kockáztatja, amit az európaiak a legértékesebbnek tartanak az unióban, vagyis a mozgásszabadságot: “2015-ben fordított 1989-et élünk meg (…) Európa olyan kontinens hírével bírt, amiben a falak leomlottak, most az a kontinens, ahol ismét falak épülnek” – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.