Nagyvilág

Orbánt választották Európa legmeghatározóbb emberének

A kisvárosi lázadó egykor részt vett a Fal lebontásában, most ő építi – írták róla a Politicón.

„A konzervatív felforgató” – így nevezi Orbán Viktort a Politico. A nemzetközi politikai magazin a magyar miniszterelnököt sorolta első helyre listáján, melyen azt a 28 személyt gyűjtötte össze, akik formálják, felrázzák és felkavarják Európát.

Szeretheted vagy gyűlölheted, de odafigyelsz rá

„A kisvárosi lázadó egykor részt vett a Fal lebontásában. Most ő építi” – így kezdik Orbán bemutatását. A lap szerint nem lehet a magyar miniszterelnököt figyelmen kívül hagyni, lehet őt szeretni vagy gyűlölni, de mindenképp odafigyelnek rá.

Orbán a menekülthelyzet során került előtérbe, azzal, hogy szögesdrótokat és vízágyúkat tett a határra, elterelte az európai diskurzust arról, hogy hogyan fogadjuk be a menekülteket arra, hogy hogyan állítsuk meg őket. Az orbáni politika új európai norma lett, ami megfigyelhető a szélsőjobboldali francia Nemzeti Frontnál éppúgy, mint a spanyol baloldali Podemosnál, az új lengyel konzervatív kormányban, az olasz szocialista Matteo Renzinél, a brit tory-knál, sőt, még az amerikai Donald Trumpnál is.

Néha Putyin és Erdogan is megnyalná a tíz ujját

A Politico gazdasági populistának nevezi Orbánt, aki erős szerepet szán az államnak és konzervatívnak, amennyiben a keresztény értékeket hangoztatja és a korrupció, szex, erőszak miatt ostorozza a nyugati társadalmakat. „A legtöbb európai országban, mondhatom, hogy az európai országok 90 százalékában szakadék tátong az emberek véleménye és a politikai elit véleménye között” – mondta nemrég.

Az orbánizmus emlékeztet az Európa szélein kialakult más „izmusokra”, a putyinizmusra és az erdoganizmusra, bár kevésbé autoriter és jobban próbál megfelelni az EU normáinak. Ennek ellenére nekiment a kormánya a civil szervezeteknek, a független médiának és az igazságszolgáltatásnak, olyan módon, ami Putyin és Erdogan elismerését is kiváltja. A folyamatos konfrontációk belföldön saját népszerűségét erősítik. Szerinte a magyarok a stabilitást, az erős vezért részesítik előnyben szemben a liberális berendezkedéssel, amit ő a politikai korrektség zsarnoki uralmának tart – írják a miniszterelnökről.

A lista második helyén szerepel Margrethe Vestager, az Európai Unió versenyjogi biztosa, akit Nicola Sturgeon, a skót függetlenségi törekvések vezéralakja, a Skót Nemzeti Párt vezetője követ. A negyedik helyet egyszerre kapta Horst Seehofer konzervatív bajor miniszterelnök és a „Refugees Welcome” menekültjogi mozgalom alapítói, ötödik a részben ruandai származású belga zenész, Stromae.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik