Nagyvilág

Orbán nagyon jót csacsogott az iráni elnökkel

24.hu
24.hu

2015. 12. 01. 19:52

Szép és jó minden, közösek a gyökereink, ideje megnyitni a piacokat a magányszektor előtt és nem szeretjük a terrorizmust - derült ki Haszán Róhani iráni elnök és Orbán Viktor teheráni kvaterkáján.
Korábban a témában:

Valamennyi lehetőséget és képességet ki kell használni ahhoz, hogy a Teherán és Budapest közötti kapcsolatok minden téren erősödjenek – mondta kedden Haszan Róháni iráni elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel Teheránban folytatott megbeszélésen.

“Irán és Magyarország közel áll egymáshoz a kultúra és a történelem terén, és a két nemzet közötti jó viszony megfelelő alapot nyújt a kapcsolatok bővítéséhez” – mondta az iráni elnök a teheráni elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint.

Róháni a magyar kormányfővel tartott találkozón kiemelte annak szükségességét, hogy a két ország kormánya készítse elő a terepet a magánszektorban megvalósuló együttműködésekhez. “Igyekeznünk kell a két ország magánszektorának és vállalatainak segítségére lenni abban, hogy szorosabb legyen az együttműködés közöttük” – mondta az iráni államfő.

Le a terrorizmussal!

A regionális és nemzetközi ügyekről Róháni azt mondta: “Ma a terrorizmus az erőszak és a szélsőségesség legfőbb szimbóluma a világon, és úgy gondoljuk, hogy az egész világot érintő globális ügyről és válságról van szó”. “Mára a terrorizmus egy nagyon veszélyes vírussá vált, ami a régióban és az egész világon terjed. Ha az egész világ szembeszáll a terrorizmus támogatóival, sikerül győznünk. Mindannyiunknak teljes erőbedobással kell dolgoznunk ezen, és Irán és Magyarország jól együtt tud működni ezeknek a regionális és nemzetközi céloknak az elérésében” – folytatta Róháni.

Az iráni elnök a terrorizmus egyik gyökerének nevezte azt, hogy a nagyhatalmak beavatkoznak más országok ügyeibe. “A nemzetközi kapcsolatok egyik alapelve más nemzetek jogainak és ezen jogok egyenlőségének a tiszteletben tartása, és mi úgy hisszük, hogy a globális ügyek és problémák megoldásához nem vezet más út, csak a világ országai közötti szövetkezés, együttműködés és véleménycsere” – szögezte le.

Micsoda kapcsolatok!

Orbán Viktor örömét fejezte ki a Róhánival tartott találkozó miatt, és pozitívnak értékelte a megbeszélést. “Ma leraktuk az alapokat a két ország közötti tudományos és kutatási kapcsolatok fellendítéséhez, és ezeken a területeken készek vagyunk megerősíteni az Iránnal való viszonyt” – mondta a magyar kormányfő. Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jövőben minden téren fejlődni fognak a kétoldalú kapcsolatok.

“Sajnos a regionális kérdések megoldásában a mai napig nem alakult ki pozitív és közös álláspont a Nyugaton (…). Reméljük, hogy a régió nagy és befolyásos országainak – köztük Iránnak – a segítségével, és a velük való egyeztetés útján közelebb jutunk ehhez a célhoz” – tette hozzá Orbán. A miniszterelnök kétnapos iráni programja végén találkozott Róháni elnökkel – írja az MTI.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.